Situacija u Novoj Kaledoniji ozbiljna: Makron će pokušati da zaustavi nemire

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron odletio je danas u francusku pacifičku teritoriju Nove Kaledonije, gdje je u devetodnevnim neredima ubijeno šest, povrijeđeno na stotine osoba, a paljeni su automobili, prodavnice i javne zgrade.

Francuske vlasti saopštile su da se nasilje smanjilo otkako je raspoređeno 1.050 vojnika, taktička policija i pojačanja nacionalne sigurnosti iz Pariza, uključujući i „vrlo osjetljiva“ područja.

Usprkos tome, dvije osnovne škole i 300 automobila u prodajnom salonu zapaljeni su u glavnom gradu teritorije Noumei tokom noći, rečeno je AFP-u iz ureda gradonačelnika.

Policija je uhapsila više od 280 „izgrednika“ u nemirima koji su zahvatili francusku teritoriju, saopštile su vlasti.

Lokalni tužioci kažu da je oštećeno oko 400 trgovina i preduzeća. Bilans je šest mrtvih i više stotina ozlijeđenih.

Nemiri su počeli 13. maja kada je Francuska raspravljala o predlogu zakona koji bi hiljadama francuskih građana u tom arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Protesti protiv izmjena francuskog zakona, 21. maj 2024.

Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da će takva promjena da rezultira slabljenjem političkog uticaja među domorodačkim narodom Kanak.

Nacionalna skupština u Parizu reformu je usvojila preko noći sa 351 glasom „za“ i 153 glasa „protiv“.

Za Pariz je Nova Kaledonija važna vojno i geopolitički, ali i zbog nalazišta nikla.

Područje na kojem živi oko 270.000 stanovnika steklo je veliku autonomiju sporazumom iz Noumee. Ostrvo se nalazi oko 1.200 kilometara istočno od Australije.

Na sva tri referenduma o nezavisnosti, koji su održani 2018., 2020. i 2021. godine, stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske.

Međutim, pokret za nezavisnost je bojkotovao posljednje glasanje i najavio da ne namjerava da prihvati rezultate.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.