Sindikat zdravstva podržao Sindikat prosvjete: Da li oni koji uče našu djecu treba da su u strahu od onih koji ne poštuju zakon?

0

Vlada Crne Gore beskrupulozno i arogantno krši granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete. Zbog dešavanja u sistemu obrazovanja, smisao sindikalnog organizovanja u Crnoj Gori postao vrlo upitan, saopštio je Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore.

„Ministarstvo prosvjete dugi niz godina, iako je to bila zakonska obaveza, nije donijelo akt o minimumu procesa rada, pa čak ni kada je u decembru prošle godine najavljen štrajk, a sada prijeti nastavnicima i svoju grešku pripisuje drugima. Ministarka prosvjete pokazuje milost prosvjetnim radnicima izjavom da ih neće sankcionisati zbog toga što koriste ustavno i zakonsko pravo na štrajk, i to ne da povećaju plate, već da zaštite vladavinu prava i potpisane ugovore. Oni koji uče našu djecu treba da su u strahu od onih koji ne poštuju zakon“, istakao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, „ećina nevladinog sektora koji se navodno bori za demokratiju i državu socijalne pravde, stavlja se u isti korpus sa vladom i ministarstvom prosvjete koji krše vladavinu prava.

„Ukoliko Vlada Crne Gore obesmisli kolektivno pregovaranje i prekrši granski kolektivni ugovor najvećeg granskog sindikata u Crnoj Gori, onda je potpuno jasno da sindikalne organizacije treba transformisati u sportsko rekreativna društva i agencije za kupovinu roba i usluga na rate“, zaključio je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.