Mladen Mikijelj

Siljanovska položila zakletvu, izostavila riječ „Sjeverna“ iz naziva države: Grci odmah reagovali

0

Gordana Siljanovska Davkova položila je zakletvu kao prva žena na poziciji predsjednika Sjeverne Makedonije i odmah je obnovila diplomatski spor sa susjednom Grčkom.

Ona je na ceremoniji u parlamentu svoju zemlju nazvala „Makedonija“, a ne „Sjeverna Makedonija“, kako piše u Ustavu, prenio je AP.

Grčki ambasador u Skoplju Sofija Filipid zbog toga je napustila ceremoniju inauguracije.

Potom je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izdalo saopštenje u kojem se navodi da je novi predsjednik tim postupkom prekršila sporazum između dvije zemlje.

Ministarstvo je ocijenilo da to dovodi u opasnost bilateralne odnose i šanse Sjeverne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji.

Upotreba naziva „Makedonija“ izaziva snažnu odbojnost u Grčkoj, a Atina optužuje svog sjevernog susjeda za prisvajanje grčkog imena i istorije starogrčke kraljevine Makedonije, koja je postojala vijekovima prije dolaska slovenskih naroda.

Višedecenijski spor riješen je 2018. godine, kada su obje strane potpisale sporazum. Tada je usvojen ustavni naziv „Sjeverna Makedonija“.

Grčka je tada povukla svoj prigovor na ulazak Sjeverne Makedonije u NATO i podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.