Mladen Mikijelj

Sijarto: EU se priprema za svjetski rat

0

Evropska unija se, u pozadini pogoršanja situacije za Oružane snage Ukrajine, priprema za svjetski rat, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane EU u Luksemburgu.

„Brisel reaguje na sve lošiju situaciju na frontu za Ukrajinu tako što se priprema za svjetski rat“, ocijenio je Sijarto.

Prema njegovim riječima, sastanak je ličio na „sastanak vojskovođa u štabovima“, pošto su nekoliko sati „skoro svi pričali o tome koliko jedinica kakvog naoružanja i po kom rasporedu su spremni da isporuče Ukrajini iz praktično praznih skladišta“.

Sijarto je naglasio da do sada sva vojna pomoć Ukrajini nije doprinijela njenom uspjehu na frontu.

„Postavlja se pitanje zašto bi, ako ta strategija ranije nije funkcionisala, trebalo da funkcioniše sada? Mislimo da snabdijevanje oružjem samo vodi do produžavanja rata i povećanja rizika od svjetskog rata“, istakao je Sijarto i dodao da „Mađarska smatra da bi pogoršanje situacije na frontu trebalo da podstakne napore za uspostavljanje mira, dok se o njenim uslovima mora razgovarati u prisustvu obije strane u sukobu, inače nema smisla“.

Budimpešta protiv izdvajanja dvije milijarde evra zemljama EU za naoružavanje Kijeva

Mađarska neće odobriti izdvajanje dvije milijarde evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU za isporuku oružja Ukrajini sve dok Kijev ne da garancije da mađarska preduzeća neće ponovo biti uvrštena na listu „međunarodnih sponzora rata“, naglasio je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim riječima, osim 500 miliona evra, koje Mađarska blokira skoro godinu dana, Evropska unija želi da isplati zemljama članicama još 1,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje Kijevu.

„Stav Mađarske je nepromijenjen. Sve dok ne dobijemo garancije da Ukrajina neće zaustaviti ‘lov na vještice’ na mađarska preduzeća, nećemo pristati na takav predlog“, kazao je Sijarto.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.