Si Đinping želi da Kina i Rusija kontinuirano održavaju jedinstvenu vrijednost svojih odnosa

0

Kineski predsjednik Si Đinping zatražio je da Kina i Rusija kontinuirano održavaju jedinstvenu vrijednost odnosa između Kine i Rusije i istraže unutrašnju pokretačku snagu bilateralne saradnje.

Si Đinping je ovu izjavu dao tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom povodom 24. sastanka Savjeta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani u Kazahstanu.

Tom prilikom, Si je rekao da suočene sa međunarodnom situacijom ispunjenom turbulencijom i promenama, obe zemlje treba da nastave da održavaju početnu želju za trajnim prijateljstvom i da zadrže odlučnost da budu od koristi narodima.

– Dvije zemlje moraju da ulože zajedničke napore da zaštite svoja zakonska prava i interese i da se pridržavaju osnovnih propisa koji regulišu međunarodne odnose – rekao je Si.

Si je dodao da dijalog šefova država o saradnji u okviru ŠOS -a ima za cilj promovisanje održivog i dugoročnog razvoja organizacije i stvaranja bliže zajednice ŠOS -a sa zajedničkom budućnošću.

Tokom susretu, Putin je istakao da su rusko-kineski odnosi na najvišem istorijskom nivou i da ih karakteriše međusobno poštovanje, ravnopravnost i uzajamna korist.

On je rekao da ovi odnosi služe dobrobiti naroda obje zemlje, da su nesvrstani i da nisu usmjereni protiv bilo koje treće strane.

Rusija podržava Kinu u očuvanju svojih suštinskih interesa i legitimnih prava i protivi se miješanju spoljnih snaga u unutrašnje poslove Kine i miješanju u pitanja vezana za Južno kinesko more. Kao aktuelna rotirajuća predsjedavajuća zemlja BRIKS-a, Rusija se raduje jačanju komunikacije i saradnje sa Kinom u vezi sa saradnjom u BRIKS-u‘‘.

Dvojica lidera su, takođe, razmijenila mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima. Si je rekao da Kina uvijek stoji na pravoj strani istorije, insistira na promovisanju mira i pregovora i da je spremna da nastavi da ulaže pozitivne napore za političko rješavanje regionalnih žarišta, kao što je kriza u Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.