Sedmični pregled policijskih aktivnosti: Registrovana 94 krivična djela, odgovaraće 107 osoba

0

Službenici Uprave policije su, od 15. do 22. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 94 krivično djelo za koja će odgovarati 107 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 73 djela, dok je policija proaktivnim radom otkrila 21 djelo iz oblasti ekonomskog kriminala.

U trenutku izvršenja 17 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 15 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 88%.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 46 osobu. od čega njih 32 zbog učinjenih krivičnih djela, a 14 zbog učinjenih prekršaja.

U sedmici za nama realizovana je zajednička akcija Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kada je u našoj državi lišen slobode M.M. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

U postupku do podnošenja krivične prijave, utvrđeno je da je M.M. kao pripadnik kriminalne organizacije formirane od strane za sada nepoznatog lica, zajedno sa drugim članovima kriminalne organizacije, među kojima su identifikovani hrvatski državljani B.J. i crnogorski državljani V.R. i R.F., u periodu od kraja februara 2023. godine do 13. marta 2023.godine, u dva navrata prokrijumčario više od 300 kilograma opojne droge marihuane na relaciji Crna Gora – Republika Hrvatska, a koja je  zaplijenjena od strane MUP-a Republike Hrvatske. Državljani Crne Gore R.V. i F.R. su u prethodnom periodu u Hrvatskoj uhapšeni i osuđeni na zatvorske kazne, dok je protiv državljanina Hrvatske J.B., u Hrvatskoj istovremeno pokrenut postupak.

Podnijeta je krivična prijava protiv javne funkcionerke J.P., direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, koja je lišena slobode, zbog  osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U postupku do podnošenje krivične prijave utvrđeno je da je J.P. u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, kao javni funkcioner – direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavila sebi i drugima korist, te budžetu Crne Gore nanijela štetu u iznosu od oko  61.154 eura. Prijavljena je kao izabrano lice od strane Savjeta te agencije, neovlašćeno donosila rješenja za sebe i druge i to na ime varijabilnog dijela zarade, prekovremenog rada, prava na naknadu za članstva u radnim grupama.

Policijski službenici su oduzeli ukupno pet komada vatrenog oružja, od kojih su tri bila u ilegalnom posjedu.

Policija je prethodne nedelje podnijela šest krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 34 prekršajnih prijava protiv 34 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Ova djela su registrovana u privatnom sektoru.

Zbog utaja poreza i doprinosa, policija je u nastavku istrage koja se vodi protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica, podnijela krivičnu prijavu protiv još dvije osobe, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

Zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina jedna osoba, od koje je oduzeta akcizna roba, će krivično odgovarati.

Kada je riječ o ekološkom kriminalu policija je procesuirala dva lica jedno lice zbog dva krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje, dok je jedna osoba procesuirana zbog šumske krađe­.

Službenici zaduženi za otkrivanje i suzbijanje djela iz oblasti visokotehnološkog kriminala  su identifikovala osobu koja se dovodi vezu sa izvršenjem krivičnog djela iskorišćavanje djece za pornografiju, a koja je lišena slobode jer je u dužem vremenskom  periodu, kako se sumnja, u kontinuitetu, pribavljala i posjedovala audio-vizuelni materijal seksualne eksploatacije i zlostavljanja maloljetnig lica i činio ih dostupnim drugim licima.

U naznačenom periodu službenici za visokotehološki kriminalu su izvršili pretres šest digitalnih uređaja.

Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je  21 prekršajna prijava.

Rasvijetljeno je jedno djelo protiv polnih sloboda, te je u Bijelom Polju lišen slobode osmnjičeni za silovanje.

U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati više maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela izazivanje panike i nereda, lažno prijavljivanje putem podstrekavanja u produženom trajanju, ugrožavanje sigurnosti putem podstrekavanja, dvije krađe i teška krađa. Takođe, pet maloljetnih osoba će prekrš ajno odgovarati shodno Zakonu o javnom redu i miru.

U tri slučaja je registrovano vršnjačko nasilje gdje su počinioci i žrtve maloljetna lica zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje i laka tjelesna povreda, kao i zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o Javnom redu i miru.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima policija je lišila slobode 13 osoba, dok je jedno međunarodno traženo lice lišeno slobode po potjernici NCB Interpol Beograd.  

Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 26 lice zbog 20 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.

Policija je, od 15. do 22. aprila obezbjeđivala pet javnih okupljanja.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 99 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe smrtno stradaleosam osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 37 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 277 prekršajnih prijava, izdala 2.304 prekršajnih naloga i lišila slobode 85 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 31.200 eura.

Granična policija je od 15. do 22. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 337.056 lica, od toga 169.521 lica na ulazu i 167.535 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 98.953 motornih vozila, 76 plovilo, 473 vazduhoplova i 27 voza.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za osam lica.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijave i izdali 126 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 33 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela  51 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 107 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je jedan prestanka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupnot 13 akcija „Stranac“.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u nedelji za nama podnijeli sedam krivičnih prijava protiv sedam osoba, a zbog tri djela nedozvoljena trgovina, dva djela falsifikovanje isprave i dva djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Granična policija je u jednom slučaju, kontrolom vozila mjestu Gostiljska Rijeka pronašla i oduezla 15 PVC kesa u kojima se nalazilo oko 240 kilograma rezanog duvana. Protiv osumnjičenog je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.