Šćekić: Popis suštinski slobodan, za razliku od prethodnog

2

Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, saopštio je da će predstojeći popis biti suštinski slobodan, za razliku od prethodnog.

„Pored identitetskih pitanja na koja je stavljen akcenat, popis stanovništva je jako bitan sa demografskog aspekta. Njegovim sprovođenjem dobićemo važne informacije o broju ljudi, njihovoj dobi, polu, obrazovanju, zanimanju i drugim demografskim karakteristikama, a prije svega o migracijama mladih ljudi koje smo dužni sagledati i adresirati“, izjavio je Šćekić.

Prema njegovim riječima, podaci nam pomažu da bolje razumijemo populaciju i njen razvoj, što je ključno za planiranje i donošenje odluka u različitim područjima, da pratimo promjene, prilagodimo politike i programe kako bi odgovarali potrebama ljudi.

„Trebamo istaći da su mladi važna demografska skupina, koja čini budućnost cijelog društva. Samo oni kroz svoju energiju, kreativnost i snagu mogu donijeti pozitivne promjene u svijetu. Važno je podržavati njihove ideje i pružiti im prilike za rast i razvoj u našoj državi. Kroz njihovu mladost i entuzijazam, možemo graditi svijet u kojem će svi imati jednake mogućnosti za uspjeh“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Kako je dodao, „monitoring mladih je važan aspekt u razumijevanju njihovih potreba i izazova. Samo na taj način možemo da oblikujemo politike i programe koji će podržati njihov razvoj, obrazovanje, zapošljavanje i ostale aspekte njihovog života“.

„Praćenje mladih omogućava nam da prikupimo relevantne podatke o njihovom obrazovanju, zapošljavanju, zdravlju i drugim važnim područjima. To nam pomaže u donošenju odgovarajućih odluka i oblikovanju politika i programa koji će podržati njihov razvoj i dobrobit. Kroz praćenje mladih, možemo identifikovati trendove, potrebe i probleme s kojima se suočavaju te pružiti odgovarajuću podršku i resurse“, kazao je Šćekić.

Poručio je da će se nakon popisa stanovništva pristupiti izradi Nacionalne strategije demografskog razvoja Crne Gore, koja će predstavljati prvi i važan korak u identifikaciji ključnih demokratskih trendova i izazova sa kojima se suočavamo, te i da razvijemo ciljeve i politike koje će podržati održiv rast i razvoj naše zemlje, sa posebnim osvrtom na sproviđenje populacione politike kako bi uticali na demografske trendove i postigli ravnotežu između broja stanovnika i resursa ( podsticaji za povećanje nataliteta, edukacija o planiranju porodice i podrška za porodice sa djecom).

„Ovu vrstu politike možemo jedino sprovesti na osnovu demografskih podataka, odnosno podataka popisa stanovništva, i u skladu sa potrebama i željama stanovništva“, naveo je Šćekić, pa nastavio:

„Na osnovu istačenog, popis stanovništva mora biti sproveden bez straha i političkog pritiska. Važno je da svi građani imaju sigurnost i slobodu da se izjasne i da se njihovi podaci obrađuju objektivno i pošteno. Samo takav popis može da pruži tačne informacije i da posluži kao osnova za pravilno donešenje odluka i planiranje u društvu, što sa prethodnim popisom nije bio slučaj“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Za kraj je dodao:

„Za vrijeme višedecenijske diktature, građani, a posebno zaposleni u institucijama, bili su pod konstantnim pritiskom. Tadašnja vlast se bavila iskrivljivanjem stvarnog stanja i stvaranjem preduslova za obmanjivanje javnosti. Sada, situacija je drugačija i popis je slobodan, što otvara put za razvoj Crne Gore i pozitivne trendove“, zaključio je Šćekić.

2 Comments
  1. BAR CG komentariše

    Mislim da je krajnje vrijeme da prestanete da sebe uzvisujete I stavljate na mjesto da ste Neko, a ostali narod, koji se nije „zametnuo“ u vlasti, da je Niko.
    Rvali ste se oko popisa kao klasicni kapitalisti, prenijeli akcenat na nacionalnost, a unistili kljucan podatak dosadasjeg I sadasnjeg gospodarstva nad Crnom Gorom: gdje su se izgubila pitanja o enormnom bogatstvu,? Sada je vec, kristalno jasno, ne samo kod pojedinaca, vec velike vecine njihovih satelita I “ jedinih rodoljuba“, ove jadne porobljene I prodate zemlje da ste je dokrajçili I nas obiçne ljude sa njom. Gdje je popisa imovine? Kuce-hacijende, ljtnjikovci, hoteli, moteli.,vile, vozni parkovi, jahte, bankovni racuni, inostrani racuni, trezori- dijamanti, zlato…

  2. Tikva_Ba komentariše

    Prevara zvana Scekic unistio i ugasio Snp ko izađe zadnji nek ugasi svijetlo !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.