Mladen Mikijelj

Savet Evrope odbio sve amandmane srpske i italijanske delegacije

0

Na Političkom komitetu PSSE, velikom većinom danas su odbijeni svi amandmani srpske delegacije, a odbijeni su i amandmani Italijana.

To saznaje Kosovo onlajn navodeći da će rasprava o zahtjevu tzv. Kosova da bude primljeno u Savet Evrope na plenumu PSSE početi oko 16.30.

Inače, praksa je da ako se amandmani na ovom Komitetu odbiju velikom većinom, da se onda o njima ne raspravlja u plenumu, ali može da se uloži prigovor sa zahtjevom da se ipak stave na raspravu i dovoljno je da to zatraži deset poslanika.

Srpska delegacija u PSSE podnijela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju, a šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja juče je rekla za Kosovo onlajn da je to pokušaj da se ublaži Mišljenje izvjestioca PSSE Dore Bakojani.

Jednim od amandmana koje je podnijela srpska delegacija tražilo se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo, dok Savjet bezbijednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmijeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahtjeva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.