Sastanak sa Dodikom: Vučić saopštio da će zamoliti patrijarha da službe budu održane bez prisustva ljudi

1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Dodik se zahvalio na pomoći Srbiji i zatražio dodatni kontigent pomoći.

– Bez Srbije bi sve teže podnijeli i rješavali. Veoma je otežan sistem nabavki i da nismo imali razumijevanje od strane Srbije imali bi velikih problema – rekao je Dodik.

Kako kaže, razgovarali su i o rješavanju ekonomskih pitanja.

– Trudimo se da olakšamo situaciju u privrednom sektoru – rekao je Dodik i rekao da će iskoristiti mogućnosti koje im se pružaju da učine sve i da održe zaposlenost u RS.

Kako kaže, ovaj put će morati da se usmjeri ka tome da radnici dobiju zagarantovane plate, i dodaje da su poslodavnci razumjeli i nisu otpuštali radnike.

Dodik je istakao da ne smijemo zbog ljubavi prema crkvi da dozvolimo da se ekspanzija koronavirusa proširi.

– Moraćemo da produžimo period trajanja policijskog sata , jer ne želimo da vidimo ekspanziju rasta epidemije i molimo vjernike da to razumiju – rekao je Dodik.

On je istakao da je i u Crnoj Gori dobar pristup, gdje crkva poziva vjernike da ne dolaze u crkvu, ali da će se služba održati.

– Najvažnije je da nemamo okupljanja i mogućnost širenja epidemije. RS u poglednu epidemije bez pomoći Srbije mnogo teže bi prošla – rekao je Dodik i dodao da su se mjere koje su uveli pokazale kao dobre.

Vučić je rekao da su razgovarali o odnosima Srbije i BiH, onoliko koliko je bilo moguće i o nastanku krize zbog koronavirusa.

– Od početka smo dozvoljavali izvoz deficitarne robe na teritoriju RS i BiH, i pružili značajnu podršku u medicinskoj opremi, a uputićemo još značajniju u naredna dva dana – rekao je Vučić.

Kako kaže, svi ćemo u Evropi i svijetu biti u teškoj ekonomskoj situaciji, ali dodaje da će Srbija tu krizu dobro da iznese.

– Nama je to bilo lakše nego RS i pravo čudo je kako oni uopšte izvode i drže budžet u kakvom takvom balansu – rekao je Vučić.

On je rekao da na zvaničnoj evidenciji nezaposlenih vratilo 8999 radnika, i nepune 2000 ljudi je ostalo bez posla.

– Veoma sam srećan zbog toga i zahvalan sam privatnicima i poslodavcima na odgovornosti – rekao je Vučić.

Dodao je da je veoma važno da se istakne velika solidarnost i prema narodu u RS i BiH.

– Moja je molba i dogovor da svaka druga vrsta pomoći ide preko organa vlasti RS, jer je nemoguće da sa svakom opštinom pravimo posebno aranžmane – rekao je Vučić.

Kako kaže, u Srbiji imamo ohrabrujuće novosti u prethodnih 24 sata.

– Strahovito je važno da budemo disciplinovani. Zamolimo bih penzionere da ne idu po prodavnicama i da se strpe, jer i dalje je velika opasnost i dalje je virus prilično snažan i molim ih da poštuju mjere Vlade Srbije – rekao je Vučić.

Kako kaže, neće se praviti izuzetak za Vaskrs, jer je, dodaje, njihov zadatak da štite živote ljudi.

– Zamoliću patrijarha da službe budu održane bez prisustva ljudi. Siguran sam da će sve televizije hteti da prenose službu – rekao je Vučić i dodao da se tako ponašaju i u okruženju pripadnici srpske crkve kao i u okruženju.

Vučić je rekao da će saradnja sa RS u narednom periodu biti još važnija.

Predsjednik je čestitao nastupajuće praznike vjernicima i u RS i u Crnoj Gori, u drugim djelovima bivše Jugoslavije, širom svijeta, ali i u našoj zemlji.

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Gospoda razgovarala…Pometina i Cetvrtan…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.