Sastanak koji prati cijela planeta: Kakve su poruke poslali Putin i Si

0

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i lider NR Kine Si Đinping sastali su se danas u Kremlju.

Si je danas doputovao u državnu posjetu Rusiji, a Patin je na početku sastanka rekao da je upoznat sa kineskim planom za primirje u Ukrajini.

– Pažljivo smo proučili vaše predloge za rješavanje akutne krize u Ukrajini. Uvijek smo otvoreni za pregovarački proces. Definitivno ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo – rekao je Putin.

On je svom gostu čestitao na reizboru na čelnu funkciju po treći put, što, kako kaže, pokazuje da je narod Kine cijenio rad Si Đinpinga u prethodnoj deceniji.

– Posljednjih godina Kina je napravila kolosalan iskorak u svom razvoju. To izaziva nepodijeljeno interesovanje u cijelom svijetu, a mi vam čak pomalo i zavidimo – kazao je Putin.

On je dodao da Moskva i Peking imaju još mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Zauzvrat, Si Đinping je govorio o Putinu kao svom prijatelju.

– Dragi predsjedniče Putine, uvijek vas zovem dragi prijatelj. Veoma mi je drago što ću još jednom posjetiti Rusiju, u državnoj posjeti koja je uslijedila na vaš poziv, odmah nakon mog sljedećeg reizbora za predsjednika NR Kine – rekao je Si.

Rusija je postigla uspeh i prosperitet zahvaljujući snažnom rukovodstvu svog predjsednika, naglasio je kineski lider.

On je izrazio uvjerenje da će ruski narod podržati Putina u njegovim nastojanjima.

– Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo susjedne zemlje, mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji. Upravo to određuje da odnosi između naših zemalja moraju biti bliski – kazao je Si.

Nakon uvodnih riječi, dvojica lidera su započeli razgovore u četiri oka, a zatim će se njihova komunikacija nastaviti tokom večere.

Zvanični sastanak Putina i Si Đinpinga biće održan u Velikoj Kremljskoj palati sjutra u 15 časova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.