Mladen Mikijelj

Šarić uporedio Srebrenicu sa drugim zločinima: Ako je ijedan narod na Balkanu proživio genocid, onda su to bili Srbi!

0

Hrvatski i katolički istoričar Goran Šarić u predavanju u Kulturnom centru Novog Sada govorio je o pitanju Srebrenice i postavio pitanje – je li ona genocid.

On je u svom predavanju napravio poređenje Srebrenice sa ostalim masakrima kroz istoriju.

„Prvi poznati genocid u istoriji dogodio se prije 4.500 godina napravili preci današnjih stanovnika današnje Evrope nad autohtonim stanovništvom. Nešto slično je kasnije radila i Amerika. Ubijeno je preko 92% muškog stanovništva, žene su masovno silovane… Ovdje je postojala namjera da se uzme životni prostor. Srbi nisu sa 0.3% ubijenih u Srebrenici uzeti životni prostor. U Srebrenici je 0.6% ubijeno muške populacije. U ovom primjeru su izvršene 4 od 5 elemenata kako bi nešto bilo predstavljeno kao genocid dok je u Srebrenici samo 1 – ubijanje, što je prisutno u svakom ratnom zločinu“, tvrdi Šarić.

On nastavlja i pita zašto Katolička crkva nije optužena za genocid zbog svih žrtava Vatikana?

„Samo u Krstaškom ratu ubijeno je između 200.000 i milion ljudi. Prisutna je namjera potpunog brisanja Albigeneza iz istorije dok, sa druge strane, Srbi nisu mogli izbrisati Bošnjake iz istorije strijeljanjem u Srebrenici“, kazao je Šarić i nastavio sa nabrajanjem:

„Španci su u latinskoj Americi ubili na milione ljudi. Populacija carstva Inka smanjena je za gotovo 90% tokom samo jedne generacije, pa tu nije proglašen genocid“, kazao je Šarić.

Kako navodi, i sama Amerika je nastala na genocidu i etničkom čišćenju nad milionima američkih starosjedilaca.

„Prisutna je namjera uništenja radi kolonizacije što u Srebrenici nije bio slučaj. Ovdje je prisutno svih 5 elemenata genocida? Je li genocid bacanje dvije nuklearne bombe na japanske gradove? Da li je genocid ubijane stotine hiljada Filipinaca, Vijetnamaca, ubijanje populacije Laosa“, pita se Šarić.

Nastavlja i sa optuživanjem Velike Britanije i zločine u njihovim kolonijama. Pita i da li je genocid ubistvo i sakaćenje stanovnika Konga od strane Belgije.

„Jesu li Srbi rezali ruke Bošnjacima? Da li su Srbi držali bošnjačku djecu u zološkim vrtovima? Ovdje su ih držali u kavezu kao životinju“, kazao je Šarić.

U genocidu u Ruandi ubijeno je 800.000 ljudi a silovano 250.000 žena. Interesantno, upravo je Ruanda jedna od država koje su sponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Ujedinjenim nacijama.

„Posebno je licemjerno da Njemačka i Turska predlažu Rezolucije o genocidu u Srebrenici jer su i Njemci i Turci vršili genocide nad drugim narodima. Njemci nad Jevrejima, Romima i ostalima a Turci nad Jermenima. I jedna i druga nacija su vršili genocide nad Srbima“, kazao je Šarić.

Šarić dodaje da ako je ijedan narod na Balkanu doživio genocid to su Srbi.

„U prvim godinama 20. vijeka, Srbi su bili većina na Kosovu sada manje od 10 posto. U Bosni su bili većina, danas manje od trećine. U Crnoj Gori su bili većina, sada trećina. U Hrvatskoj ih je sada 3%. Srbi su u Hrvatskoj sto godina ubijani i provjeravani, izlazili su i popisi Srba, pa su oni maltretirani. Bošnjaci su u mnogo toga učestvovali. Oni su bili na strani Turaka tokom ratova Srba i Turaka. Opet i u Prvom i Drugom srpskom ustanku“, kazao je Šarić.

On je na kraju sumirao sve ove zločine i uporedio ih sa Srebrenicom – uočio je sedam razlika.

„Kod svih je postojala namjera uništenja čitave populacije. Kod svih je uništen većinski broj populacije. Kod svih su ubijene stotine i hiljade miliona ljudi. Kod svih su bili prisutni bar 4 elementa genocida. Svi ovi zločini su trajali mjesecima ako ne i godinama. Svugdje su ubijane žene i djeca. U svemu ovome je populacija nestala. Ništa od ovoga se nije dogodilo u Srebrenici gdje su ubijeni isključivo muškarci, trajala je par dana, muslimani i dalje tamo žive…“, kazao je Šarić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.