Sankcije Rusiji i ulazak u NATO dovele do dublje recesije u Finskoj

0

Finska ekonomija će se vjerovatno kontrahovati više nego što je očekivano uslijed nastavka recesije u koju je za zemlja zapala prošle godine, saopštila je finska centralna banka.

U najnovijim prognozama Banke Finske se sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 odsto u 2024. godini, dok je u decembru očekivan pad od 0,2 odsto.

Prošle godine, finska ekonomija se smanjila za 1 odsto, piše „Blumberg“.

Iako analitičarka Meri Obstbaum iz Banke Finske očekuje da će ove godine ponovo doći do ekonomskog rasta jer je „recesija već dostigla najnižu tačku“, geopolitičke tenzije i uporna inflacija u evrozoni mogli potkopati taj scenario i produžiti recesiju, dok rizici na tržištu nekretnina mogu dodatno pomutiti izglede, navodi se u saopštenju.

Dodatni štrajkovi, zbog kojih preduzeća već upozoravaju na smanjene zarade u prvom kvartalu, takođe bi mogli da ugroze izglede finske ekonomije, navodi „Blumberg“.

Vlada premijera Peterija Orpoa suočila se sa negativnim reakcijama sindikata posljednjih meseci zbog predloženih smanjenja beneficija i plana za ograničavanje štrajkova.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.