Sančez: Priznanje palestinske države suštinsko za mir

0

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da će španska vlada priznati palestinsku državu na sastanku u utorak ujutru dok se širi razdor između Evropske unije i Izraela.

Irska i Norveška takođe bi kasnije tokom dana trebalo da ozvaniče priznanje palestinske države.

Sančez je rekao da je priznanje palestinske države „suštinsko za postizanje mira“.

On je rekao da će biti priznata palestinska država koja obuhvata Pojas Gaze i Zapadnu obalu, ujedinjene pod palestinskom nacionalnom upravom s istočnim Jerusalimom kao prijestonicom.

On je u televizijskom obraćanju rekao da neće priznati promjene palestinskih granica posle 1967. osim ako se oko toga ne saglase sve strane.

Dok su desetine zemalja priznale palestinsku državu, nijedna od velikih zapadnih sila to nije učinila.

Sančez, koji je odluku svoje zemlje objavio pred parlamentom prošle nedelje, proveo je mjesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje kako bi dobio podršku za priznanje palestinske države i prekid vatre u Pojasu Gaze.

Odnosi između EU i Izraela poremećeni su u ponedeljak, uoči priznavanja palestinske države koje su najavile Irska i Španija, članica EU.

Madrid je insistirao da bi trebalo razmotriti sankcije protiv Izraela zbog nastavaka smrtonosnih napada na grada Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poručio je Španiji da njenom konzulatu u Jerusalimu neće biti dozvoljeno da pomaže Palestincima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj dao je podršku Međunarodnom krivičnom sudu, čiji tužilac traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, kao vođa palestinskog Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.