Mladen Mikijelj

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru 16. maja

0

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije biće održan u Kotoru 16. maja, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Crne Gore, među učesnicima će biti i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“, a domaćin samita biće predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Kako je navedeno, dan uoči Samita, 15. maja, biće održan i sastanak ministara evropskih poslova i finansija Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Američki Stejt department saopštio je da će pomoćnik sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen od 14. do 17. maja posjetiti Crnu Goru i Gruziju i da će, u okviru posjete Crnoj Gori, učestvovati na Samitu u Kotoru.

Njegov angažman na samitu biće usredsređen na regionalnu ekonomsku integraciju i mogućnost rasta koje nudi Plan rasta EU za Zapadni Balkan i ojačaće snažnu podršku Sjedinjenih Država putu Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, navedeno je u saopštenju.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvane i partnerske organizacije kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, ali i Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Još nije sigurno ko će predstavljati Srbiju na Samitu u Kotoru, jer bi, prema nekim najavama, istovremeno mogla da bude održana i sjednica Generalne skupštine UN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će iduće nedjelje vjerovatno ići u Njujork da bi se još jednom obratio pred Generalnom skupštinom UN svim zemljama svijeta i da ih pozove da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.