Saks: Rat u Ukrajini nije počeo u februaru 2022, već u februaru 2014. kada je Viktorija Nuland dijelila slatkiše na Majdanu

0

Sukob u Ukrajini su još 2014. godine započeli sadašnji američki državni sekretar Entoni Blinken, pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan, zamjenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i američki lider Džozef Bajden, smatra profesor Kolumbijskog univerziteta u Njujorku, poznati američki ekonomista Džefri Saks.

„Rat je počeo prije 10 godina kada je Viktorija Nuland ne samo dijelila slatkiše na Majdanu nego i učestvovala u prevratu s ciljem svrgavanja ukrajinske vlade silom. Veoma glupo“, rekao je on u intervjuu za „Hil“.

Podsjetimo, zamjenica američkog državnog sekretara za politička pitanja posjetila je Kijev krajem januara, po drugi put od izbijanja sukoba, mada se ona u tom gradu „proslavila“ još 2014. godine, kada je pokazala veliku brigu za demonstrante okupljene na kijevskom trgu Majdan koji su – podrazumijeva se, uz podršku Zapada – rušili s vlasti legitimno izabranog predsjednika Viktora Janukoviča, pa im je donijela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša, zbog čega su je američki novinari nazvali “dama medenjak”.

Ona je u međuvremenu podnijela ostavku.

Saks je dodao da nije samo ona odgovorna za pokretanje sukoba i drugi zvaničnici.

„Takva je američka spoljna politika. Rat nije počeo u februaru 2022. već u februaru 2014. Godine. Počeli su ga Nulandova, Blinken, Salivan, Bajden koji je bio ključna figura u svemu tome“, naveo je Saks.

Prema njegovim riječima, u Bijeloj kući su pogrešno razmišljali da mogu da bace na koljena rusku privredu misleći da Vašington ima sve karte u svojim rukama kada je riječ o sankcijama.

„Mi ništa ne zaustavljamo… šačica neodgovornih ljudi“, konstatovao je Saks i dodao da Amerika svojim postupcima ne slabi Rusiju već ubija Ukrajince, odbijajući da pregovara sa Rusijom.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.