Saks: Američkoj javnosti je muka od trošenja novca na Ukrajinu

0

Američka javnost smatra ratove, a posebno sukob u Ukrajini, lošom investicijom, rekao je nagrađivani američki ekonomista i politički analitičar Džefri Saks.

Od početka ruske vojne operacije, Vašington je odobrio oko 113 milijardi dolara u pomoći Kijevu, a trenutno radi na izdvajanju još 60 milijardi dolara.

Saks je u razgovoru sa novinarkom RT Oksanom Bojko ocenio da tvrdoglavo niski rejting kako Kongresa, tako i predsednika Džozefa Bajdena ukazuju  da su poreski obveznici nezadovoljni spoljnopolitičkim odlukama Vašingtona.

„Javnosti je muka od ovoga – američki narod ne želi da naša vlada troši novac na ove ratove… vide da je budžetski deficit ogroman, da dug raste, stalno im govore da ne mogu da imaju zdravstveno osiguranje… ili novac za brigu o deci jer je budžet u krizi“, rekao je on, napomenuvši da je prošlo oko 30 godina otkako je politički sistem SAD bio u stanju da se pozabavi osnovnim problemima na unutrašnjem planu u svojoj težnji za „svetskom hegemonijom“.

Kako je napomenuo, ni jedan američki političar nije zapitao svoj narod da li želi da plaća za tu „hegemoniju“.

Analitičar, koji je takođe poznat po tome što je služio kao savetnik ruskih i ukrajinskih vlada nakon raspada Sovjetskog Saveza, uporedio je američku pomoć u ukrajinskom sukobu sa kockanjem, nazivajući to „lošom investicijom“, „gubljenjem novca i traćenjem života“.

Međutim, kako kaže, „postoji grupa koja profitira“ od svega toga, a to je vojno-industrijski kompleks.

„Senatori su uglavnom agenti vojno-industrijskog kompleksa i rade po nalozima“, dodao je on, objašnjavajući kako se finansiranje rata odobrava uprkos protivljenju javnosti.

Kijev od svojih zapadnih pristalica traži više novca i naoružanja, usred ozbiljnog manjka osoblja i municije na linijama fronta. Međutim, američki kongresmeni nisu uspeli da odobre dodatna sredstva za Ukrajinu pre odlaska u zimsku recesiju pre nekoliko dana.

Glasanje o paketu pomoći će se nastaviti kada Kongres ponovo bude zasedao 28. februara.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.