SAD: Vrhovni sud o Trampovoj kandidaturi, devet mjeseci prije izbora

0

Može li Donald Tramp zbog postupaka tokom napada na Kapitol (Capitol) biti biran? Devet sudija Američkog vrhovnog suda pokušaće da odgovori na to pitanje, manje od devet mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u, piše AFP.

Bivši predsjednik, favorit na republikanskim predizborima, traži poništenje odluke iz decembra koju je donio sud u Koloradu, a kojom se zahtijeva uklanjanje njegovog imena sa biračkih listića u toj saveznoj državi na zapadu zemlje.

Od dvadeset država u kojima su podnesene žalbe na nepodobnost Donalda Trampa, u samo dvjema je to uspjelo, u Koloradu i Mejnu. No, nekoliko država, ipak, čeka da Vrhovni sud donese konačnu odluku, prenosi Hina.

Četrnaesti amandman

Advokati Donalda Trampa odluku u Koloradu nazivaju “anomalijom” i pozivaju Vrhovni sud da je poništi kako bi se “zaštitila prava desetaka miliona Amerikanaca koji žele glasati za Trampa za predsjednika”.

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. januara 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga ko je učestvovao u djelima “pobune” nakon što je položio zakletvu da će braniti Ustav.

Sud u Koloradu smatrao je da postupci Donalda Trampa 6. januara 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Tog su dana stotine pristalica bivšeg predsjednika, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upale u Kapitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegovog demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena.

Komplikovana predviđanja

Advokati Donalda Trampa tvrde da 6. januara nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja, koja je bez presedana, komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trampa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tokom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trampa, vrlo je vjerovatno da će upravo on biti protivnik aktuelnom demokratskom predsjedniku Džou Bajdenu na izborima u novembru.

Postoji pritisak da se odluka donese prije 5. marta kada glasači u 15 država – uključujući Kolorado – daju svoj glas na republikanskim predizborima.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.