SAD u Prištini brane princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali ne Srbije, nego Ukrajine

0

„Ako dozvolimo da Putinova agresija na Ukrajinu uspije, to će ohrabriti autoritarne režime širom svijeta da koriste silu kako bi prekrajali međunarodno priznate granice i nastojali da nametnu svoju volju drugim državama“, doslovce je rekao američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

U Narodnoj biblioteci u Prištini, u gradu u kome je do dolaska NATO trupa živjelo 40.000 Srba, a sada ih je ostalo osam, juče je prikazan dokumentarni film „20 dana u Marijupolju“, koji je nominovan za Oskara.

Događaj je organizovalo predstavništvo SAD u Prištini, prenosi RT Balkan.

Na skupu je govorio i izaslanik SAD Džefri Hovenijer.

On je rekao „da nas ovaj film podsjeća na žrtve koje obični građani Ukrajine podnose dok hrabro brane svoju domovinu od Putinove nepravedne agresije“.

„Ovde smo takođe da potvrdimo našu posvećenost kao međunarodni partneri da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi da odbrani svoj narod i svoju teritoriju, svoju demokratiju i njene vrijednosti, dok Ukrajina teži svojoj izabranoj budućnosti u okviru evroatlantske zajednice“, rekao je Hovenijer, dodajući da nije u pitanju samo odbrana teritorije već, suvereniteta i političke nezavisnosti.

Uslijedila je i glavna poruka američkog izaslanika:

„Moramo biti čvrsti u našoj riješenosti da se suprotstavimo takvoj agresiji i branimo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je nasred Kosova i Metohije čovjek koji se predstavlja kao ambasador u državi koja ne postoji, uz odobravanje prisutnih na skupu.

Inače, nekoliko sati prije obraćanja američkog izaslanika u Prištini i njegovog govora o „prinicipima suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ u međunarodnom pravu, kao i o vrijednostima zapadne demokratije, samo desetak kilometara dalje, u Lapljem Selu, grupa Albanaca presrela je srpske dječake i tražila od njih, pod prijetnjom nožem, snimajući ih kamerom, da uzvikuju da je haški optuženik Hašim Tači njihov predsjednik.

Sem ovog, samo nekoliko stotina metara od biblioteke u kojoj je govorio Hovenijer, je i devastirani saborni hram u Prištini, čija je dalja izgradnja zaustavljena i zabranjena, a u blizini je i staro srpsko groblje sa desetinama porušenih spomenika.

Širom Kosova i Metohije devastirano je na hiljade srpskih grobalja, desetine hiljada spomenika je razbijeno, mnogi grobovi pootvarani pa psi i divlje zvijeri razvlače kosti, ali ti detalje nisu juče našli mjesta u govoru predstavnika američke administracije u Prištini, dok je govorio o principima međunarodnog prava vezano za „suverenitet i teritorijalni integritet“.

U izvještaju medija sa skupa u Narodnoj biblioteci u Prištini posebno je apostrofirano, uz sve gore citirano, da je „njegova ekselencija posebno istakao da se u Ukrajini radi o odbrani teritorijalnog integriteta“.

„Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja značajnu prijetnju ne samo za Ukrajinu, već za se nas“, poentirao je Hovenijer.

Podržao je i „nepokolebljivu podršku tzv. Kosova’ Ukrajini“.

„Vaša velikodušnost prema Ukrajincima, dok se suočavaju sa ovom egzistencijalnom prijetnjom, utoliko je značajnija jer kosovski narod dobro razumije šta znači da njihovi domovi i sredstva za život budu brutalno ugroženi“, dodao je Hovenijer.

Međutim, za brutalnu ugroženost domova i sredstava za rad Srba na Kosovu i Metohiji u proteklih dvije i po decenije, kao i o egzistencijalnim pretnjama Srbima na KiM, u govoru „njegove ekselencije“ u Narodnoj biblioteci u Prištini juče nije bilo mjesta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.