SAD šalju vojnu i finansijsku pomoć Izraelu, humanitarna pomoć Gazi

0

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 198. dan, a nemiri su se prethodnih dana proširili Bliskim istokom – posle Libana, Jemena i Sirije serija eksplozija pogodila je Iran i, ponovo, Irak. IDF nastavlja racije na Zapadnoj obali. Ubijena su dvojica Palestinaca u blizini Hebrona. Daleko od fronta, donji dom američkog Kongresa izglasao je paket pomoći za Izrael i Pojas Gaze u iznosu od 26,4 milijardi dolara.

Izraelski „ukor“ zemljama koje su glasale za članstvo Palestine u UN

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvaće ambasadore više zemalja kako bi izrazili nezadovoljstvo njihovom podrškom ovonedjeljnoj kandidaturi Palestine za članstvo u Ujedinjenim nacijama, najavio je izraelski šef diplomatije Izrael Kac.

Diplomatski pritisak uključuje zemlje koje su glasale za članstvo Palestine u UN, a koje imaju ambasadore u Izraelu, uključujući Francusku, Ekvador, Japan, Maltu, Južnu Koreju, Sloveniju, Kinu i Rusiju.

Alžir, Sijera Leone, Gvajana i Mozambik – koji su takođe podržali predlog – nemaju ambasade u Izraelu.

Inače, SAD uložile su veto na predlog rezolucije kojom bi Palestina bila primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija. Dvanaest članica podržalo alžirski predlog, a dve bile uzdržane.

IDF: Ubijena dva Palestinca u blizini Hebrona

Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ubili su dvojicu Palestinaca koji su pokušali da ih napadu iz vatrenog oružja u blizini Hebrona na jugu Zapadne obale.

IDF navodi da je jedan Palestinac pokušao da napadne vojnika, a da je istovremeno drugi zapucao na njih.

Poručuju i da su vojnici uzvratili napadom na oba Palestinca.

U napadu nije povređen nijedan izraelski vojnik.

Osuda incidenata sa ekipama hitne pomoći na Zapadnoj obali

Ministarstvo zdravlja u Gazi osudilo je dva odvojena incidenta u subotu sa ekipima hitne medicinske pomoći koje rade na Zapadnoj obali.

Izraelski doseljenici su ubili vozača hitne pomoći dok je pokušavao da odveze povrijeđene Palestince na sigurno, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su pritvorile i ispitale člana druge ekipe hitne pomoći ispred bolnice na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo i palestinski ogranak Crvenog polumjeseca.

„Ministarstvo hitno poziva međunarodne zdravstvene organizacije, institucije za ljudska prava i Međunarodni komitet Crvenog krsta da hitno djeluju na suzbijanju eskalacije okupatora i doseljenika prema centrima za liječenje i medicinskim ekipama i da im se omogući da obavljaju svoje humanitarne aktivnosti“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 14 poginulih u napadu na kamp Nur al Šams na Zapadnoj obali

Najmanje 14 ljudi je poginulo tokom operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u izbegličkom kampu Nur al Šams na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Palestinske vlasti kažu da su uspJele da izvuku više tijela i povrijeđenih iz kampa, pošto se IDF djelimično povukao iz tog područja.

Prethodno je juče IDF saopštio da su ubili 10 „terorista“ i uhapsili osmoro osumnjičenih tokom opsežne operacije koja je počela u četvrtak.

Ministarstvo zdravlja i palestinska novinska agencija Vafa su u međuvremenu saopštili da su među ubijenima najmanje jedno dete i jedan tinejdžer, kao i da je IDF masovno hapsio mlade ljude i uništio ključnu infrastrukturu.

Si-En-En prenosi da je ova operacija jedna od najvećih na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedJelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da „probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.