SAD ostvarile rekordnu prodaju naoružanja u 2023.

0

Prodaja američkog naoružanja u inostranstvu prošle godine je, podstaknuta rusko-ukrajinskim sukobom, naglo porasla i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Američka vlada je direktno pregovarala o prodaji naoružanja u vrijednosti od 81 milijarde dolara, što je povećanje od 56 posto u odnosu na 2022. godinu, potvrđeno je u Stejt Dipartmentu. Ostalo su bile direktne prodaje američkih vojno-namjenskih kompanija stranim zemljama.

Poljska, koja trenutno želi da proširi svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja. Kupila je helikoptere Apač (Apache) za 12 milijardi dolara, a platila je 10 milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams, navodi se u fiskalnom izveštaju američke vlade.

Poljska je takođe potrošila četiri milijarde dolara na integrisane sisteme komandovanja za zračnu i protivraketnu odbranu.

Važan alat vanjske politike

Njemačka je, kako je navedeno, potrošila 8,5 milijardi dolara na helikoptere Chinookk, Bugarska je platila 1,5 milijardi dolara za oklopna vozila Striker.

Norveška je kupila helikoptere za više misija u vrijednosti od milijardu dolara, a Češka je kupila avione F-35 i municiju u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara.

“Transfer oružja i odbrambena trgovina važni su alati američke vanjske politike sa potencijalnim dugoročnim implikacijama na regionalnu i globalnu bezbjednost”, navodi Stejt Dipartment u svom godišnjem izvještaju.

Prodaja američkog naoružanja povećana je i zbog toga što su brojne zemlje odustale od ruskog naoružanja, iako je Rusija decenijama bila drugi najveći prodavač oružja, poslije SAD-a, izjavio je šef Odjeljenja za trgovinu oružjem, navodi BBC.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.