SAD ipak usporavaju prelazak na električna vozila

0

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena namjerava da ublaži predložene godišnje ciljeve sveobuhvatnog plana za agresivno smanjenje emisija štetnih plinova iz automobila i povećanje prodaje električnih vozila do 2030. godine.

Proizvođači automobila i sindikat United Auto Workers (UAW) pozvali su Bajdenovu administraciju da uspori predloženo povećanje prodaje električnih vozila, javlja Rojters.

Kažu da je tehnologija električnih vozila još uvijek preskupa za mnoge glavne kupce vozila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da treba više vremena kako bi se razvila infrastruktura za njihovo punjenje.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predložila je u aprilu 2023. da do 2032. udio električnih vozila u novoproizvedenim vozilima bude 56 posto. Prema početnom prijedlogu EPA-e, koji pokriva period od 2027. do 2032. godine, očekivalo se od proizvođača automobila da ostvare 60-postotni udio električnih vozila u proizvodnji novih vozila do 2030. i 67-postotni udio do 2032. godine.

Prema revidiranoj konačnoj uredbi koja će biti objavljena sledećeg mjeseca, EPA će ublažiti tempo svojih predloženih godišnjih zahtjeva za emisije do 2030. godine. Očekuje se da će novim tempom električna vozila do 2030. godine činiti manje od 60 posto ukupno proizvedenih vozila, objavili su izvori.

Sledećih nekoliko godina kritične za tržište električnih vozila

UAW, koji je Bajdena podržao u januaru uprkos tvrdnjama republikanca Donald Trampa da pravila o vozilima ugrožavaju radna mjesta u autoindustriji, saopštio je da bi EPA-in predlog trebalo revidirati kako bi prelaz bio “postepeniji” i tokom “dužeg vremenskog perioda”.

Alliance for Automotive Innovation (trgovačka grupa koja predstavlja General Motors), Ford Motor, Stellantis, Toyota, Volkswagen i druge kompanije, prošlogodišnji su početni predlog EPA-e nazvali “nerazumnim i neostvarivim“ i zatražili “usvajanje zahtjeva između 40 do 50 posto do 2030. godine.”

Električna vozila činila su u prošle godine tek osam posto prodaje.

Izvršni direktor AAI-ja Džohn Bozela smatra da će sledećih nekoliko godina biti kritično za tržište električnih vozila.

“Dajte tržištu i snabdijevačkim lancima priliku da ih sustignu, ostavite kupcu mogućnost odabira, dopustite da više javnih naplata bude online, dopustite industrijskim kreditima i Zakonu o smanjenju inflacije da učine svoje i utiču na taj pomak u autoindustriji”, rekao je Bozela.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.