Sa albanske tačke gledišta Đeljošajeva izjava je na mjestu: A gdje su ministri iz Vlade koje glasa srpski narod da stanu u odbranu njihovog dostojanstva?

0

Izjava potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja izazvala je pompu u medijima nakon što je komentarisao 25 godina NATO agresije na Jugoslaviju koju je nazvao humanitarnom vojnom intervencijom  kojom se zastavljala politika zločina Slobodana Miloševića i kojom je zaustavljeno etničko čišćenje i još veći zločini.

Reakcije su do sada stigle samo od Socijalističke narodne partije, predsjednika Slobodne Crne Gore Vladislava Dajkovića i brata Miroslava Kneževića koji je stradao u Murini. Međutim, interesantno je kako se nisu oglasile političke partije koje glasa srpski narod a koje politički dijele stanovište sa Đeljošajem, oličeni u Pokretu Evropa sad i Demokratskoj Crnoj Gori, koje nisu komentarisale njegovu izjavu. Tako je izostala reakcija predsjednika države Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića kao i čitave vrhuške Demokratske Crne Gore, a koje takođe glasa srpski narod na izjavu njihovog kolege iz Vlade.

S tim u vezi, postavlja se pitanje hoće li kolege iz izvršne vlasti komentarisati ovu izjavu Nika Đeljošaja koji izražava stavove svog naroda, a naravno i koga nijedan Srbin nikada nije glasao, dok njegove kolege koje, gle čuda, glasaju Srbi ćute. S tim u vezi, za očekivati je od političara koji „protažiraju“ građansku priču i priču pomirenja da reaguju na ove izjave a što očigledno nećemo da čujemo zbog njihovog „statusa“ kod naših zapadnih partnera koji igrom slučaja baštine iste stavove kao i sam Đeljošaj.

Kako onda političke partije koje baštine ideju pomirenja a koje u velikoj većini glasaju građani koji su Srbi da očekuju da neko može da brani njihove interese po pitanju agresije NATO pakta na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999-te godine? Važno je napomenuti da to jeste pitanje po kom su srpska i albanska strana sukobljene, gdje jedni tvrde da je NATO pakt izvršio agresiju a drugi da je to bila humantirana intervencija, međutim to je pitanje odnosa srpskog i albanskog političkog korpusa gdje će svako zastupati svoju stranu.

Stoga, čemu muk iz vrhuške crnogorske vlasti? Bilo bi itekako interesantno kada bi se vrhuška PES-a i Demokrata jasno odredila po ovom pitanju, bez žaljenja za žrtvama, već da se odrede po političkom pitanju, je li na djelu 1999. godine bila NATO agresija ili humanitarna vojna intervencija.

Reagovali samo iz SNP-a i SCG-a

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) smatra da nije dobro da predstavnik manjinskog naroda u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori ne poštuje žrtve druge nacionalnosti koje su nevino stradale.

„NATO bombardovanje je bilo sve osim „humane intervencije civilizovanog svijeta“. Da li je gospodin Đeljošaj na ovaj način želio da kaže da su žrtve NATO-a opravdano ubijene?! Granatirani su stari, bolesni, djeca, nemoćni i nedužni ljudi“ – ističu iz SNP-a.

Oni podsjećaju sve one koji drugačije interpretiraju, a usta su im puna demokratije, pravde i humanosti, da je 30. aprila 1999. godine u Murinu stradalo šest osoba, od čega su troje bila djeca.

„Jesu li i njima iz humanih razloga tog dana prekinuti dječji snovi? Ne smije se zaboraviti niti jedna žrtva, jer stradanje jednog čovjeka, stradanje je svih nas. Svi moramo da poštujemo nevino stradale žrtve i da saosjećamo sa bolom njihovih porodica“ – jasni su iz SNP-a.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković kazao je da je šokiran izjavom potpredsjednika crnogorske Vlade Nika Đeljošaja da je NATO agresija zapravo bila humanitarna akcija.

„Ne smetaš ti meni gospodine Đeljošaj zato što si Albanac, nego zato što si nesoj i fukara. Pozivam Milojka Spajića i Jakova Milatovića da se pod hitno odrede oko ove izjave i da smijene tu fukaru sa te pozicijejer ga i srpski narod u Crnoj Gori plaća. Nisu djeca koja su ubijana po Crnoj Gori bombardovana humanitarnim bombonima sa neba nego bombama koja su ih ubijala i koja su ubijala njihove porodice. Ko će da vrati tu djecu gospodine Đeljošaj? Sram Vas i stid bilo. Gospodo iz crnogorske Vlade, znate šta vam je činiti. Ako to ne uradite, srpski narod vam ovo nikada neće zaboraiviti“, poručio je Dajković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.