Rusko ministarstvo odbrane predložilo promjenu granica u Baltičkom moru

0

Rusko ministarstvo odbrane je predložilo reviziju granica ruskih teritorijalnih voda u Baltičkom moru, prema nacrtu odluke vlade, što je izazvalo negodovanje Finske, članice NATO saveza.

Prema nacrtu odluke od 21. maja, ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih ostrva u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada, prenosi Rojters.

Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti”, stoji u sažetku nacrta odluke.

Bude li odobrena, odluka će stupiti na snagu u januaru 2025.

Ministarstvo odbrane je kao opravdanje za promjenu reklo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti savremenijim kartografskim koordinatama, navodi britanska agencija a prenosi Hina.

Na temelju nacrta nije jasno kako bi se granica tačno mijenjala ni je li došlo do razgovora o tome s drugim državama na Baltičkom moru.

“Finske vlasti istražuju informacije u ruskim medijima o određivanju pomorskih zona u Finskom zaljevu”, rekao je finski predsjednik Aleksander Stub.

“Vlada pomno promatra situaciju. Rusija nije bila u kontaktu sa Finskom u vezi ovog pitanja. Finska postupa kao uvijek, mirno i na temelju činjenica”.

Finska ministarka vanjskih poslova Elina Valtonen je kazala da bi se Rusija trebala pridržavati Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora i dodala da Moskva sije “zabunu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.