Mladen Mikijelj

Ruski PVO uništili četiri projektila kojim je ukrajinska vojska pokušala da napadne Krim

0

Ruski sistemi protivazdušne odbrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na krimsko poluostrvo, reklo je jutros rusko ministarstvo obrane. Obim i učinak napada na Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., zasad nije poznat. Kijev još uvijek nije javno komentirao ruske tvrdnje.

Rusija, koja je napala Ukrajinu prije više od dvije godine, često objavljuje samo navodne uspjehe protivvazdušne odbrane u slučaju ukrajinskih napada raketama ili bespilotnim letjelicama. Ukrajina je prošlog utorka napala rusku vojsku na Krimu projektilima koje je nedavno dobila od SAD-a.

Zelenski: Vratićemo svu teritoriju koju je Rusija zauzela, uključujući Krim

Nezavisni mediji su pisali o napadima na tri vojne baze na Krimu, što je dovelo do nekoliko žrtava. Vašington je proteklih sedmica najavio da će Ukrajini, u sklopu novog paketa vojne pomoći, poslati rakete ATACMS, koje imaju još veći domet.

Domet dosad poslanih projektila bio je ograničen na 165 kilometara. Krim je ključno uporište za ruske snage s obzirom na vojnike, oružje i streljivo koji prolaze kroz crnomorski poluostrvo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obvezao da će Ukrajina vratiti svu teritoriju koju je Rusija zauzela, uključujući i Krim.

 

(N1)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.