Ruski predstavnik u UN-u: Rezolucija o Srebrenici je presedan, uticaće na dalje diskusije o proglašavanju drugih tragedija za genocid

0

Usvajanjem rezolucije o Srebrenici napravljen je presedan koji će svakako uticati na dalje diskusije o proglašavanju drugih istorijskih tragedija za genocid, rekao je danas za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je, na pitanje da li Rusija planira da predloži rezoluciju o genocidu protiv sovjetskih naroda u okviru Generalne skupštine UN, podsjetio da je jedan od glavnih sponzora rezolucije o Srebrenici bila upravo Njemačka, koja je počinila velike zločine za vrijeme Drugog svetskog rata.

Rusija je, kako kaže, uvijek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sjećanja i vraćanju pravde onima koji su stradali i poginuli tokom velikog rata.

„Zločini nacističke Njemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno istrebljenje civila, su i dalje jedna od najbolnijih tema za nas. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i obnavljanje istorijske istine na međunarodnom nivou“, naglasio je Vasilij Nebenzja.

Govorio je i o ratu u Ukrajini i kazao da režim Vladimira Zelenskog nije sposoban da pregovara.

„Mi smo više puta potvrdili našu spremnost za dijalog, i to nisu samo izjave deklarativnog karaktera. U aprilu 2022. godine, naši pregovarači su potpisali dogovore iz Istanbula. Na njima je stajao i potpis šefa ukrajinske delegacije“, podsjetio je Nebenzja, te naglasio da sporazum na kraju nije potpisan zbog pritisaka koji su na Kijev izvršili Anglosaksonci.

„Svi su vidjeli intervju lidera frakcije ‘Sluge naroda’ u Vrhovnoj radi Davida Arahamije, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju u Istanbulu. On je direktno rekao da je sve bilo spremno, ali da je onda stigao Boris Džonson (bivši premijer Velike Britanije) i rekao da je potrebno nastaviti sa borbama“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Nebenzja, takođe, podseća i na to da su pregovori Moskve i Kijeva kasnije onemogućeni odlukom Vladimira Zelenskog, koji je potpisao ukaz da nikakvi pregovori sa Rusijom nisu mogući dok je na njenom čelu predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

„Postavlja se retoričko pitanje: da li je moguće postići sporazum bez dijaloga? Uzgred, takva očigledna nedosljednost je vizit karta celokupne spoljne politike Kijeva“, dodao je diplomata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.