Ruski patrijarh: Kao i u bivšoj Jugoslaviji, sada se u Rusiji uigrava scenario vjerskog sukoba – to nećemo dozvoliti!

0

Posmatrajući dešavanja u „Krokus siti holu“ postaje jasno da su protiv Rusije pokušali da primijene vjerski i nacionalni faktor, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril na kongresu Svjetskog narodnog sabora Rusa.

„Kako tada (za vrijeme agresije NATO u Jugoslaviji), tako i sada, odigravaju se scenariji sa korišćenjem vjerskog i međunacionalnog faktora. Odlično to razumijemo posmatrajući direktne izvršioce zlodjela u ‘Krokus siti holu’“, ocijenio je ruski patrijarh.

Prema njegovim riječima, oni koji ne misle dobro Rusiji „pokušali su da iskoriste unutrašnje probleme sa migrantskom situacijom, zaoštre međunacionalne odnose u našoj zemlji, uključujući pomoću radikalnog islamističkog faktora“.

„Izvršen je pokušaj da se sukobe dvije tradicionalne religije, da se ljudi podijele po vjerskom principu i takođe sukobe jedni protiv drugih. Naravno, ništa slično ne možemo da dozvolimo u Rusiji. Ponovo želim da istaknem da je svetonazorsko moralno jedinstvo pravoslavnih hrišćana i muslimana u velikoj mjeri kamen spoticanja o koji se lome napori naših protivnika i neprijatelja da unište Rusiju“, dodao je patrijarh.

On je, osim toga, rekao da ruski nacionalizam ne postoji i da nikoga ne treba njime plašiti i dodao da je važno govoriti i o ulozi ruskog naroda u očuvanju Rusije kao multinacionalne zemlje.

Patrijarh je naglasio da Rusi imaju prava da traže od migranata da se sa poštovanjem odnose prema osnovnim vrijednostima i tradiciji, kao i poznavanje ruskog jezika.

„Mnogi smatraju migraciju prijetnjom, ali prijetnja se ne sastoji samo u migraciji, već u tome što jedan dio migranata ne želi da poštuje kulturu zemlje u koju su došli da rade“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.