Mladen Mikijelj

Ruski milijarderi se vraćaju u Rusiju

0

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli premještati svoje aktivnosti u domovinu. U velikoj mjeri tome je doprinijelo to što Kipar i Švajarska više ne pružaju usluge upravljanja porodičnim trustovima ako su njihovi osnivači ili korisnici građani Rusije.

Kako su dvojica ruskih milijardera anonimno saopštili agenciji Bloomberg, prenoseći svoje aktivnosti u Rusiju, preduzetnici se suočavaju sa rizikom nacionalizacije poslovanja. Sada su prinuđeni da posluju samo u Rusiji. O mogućnosti da država nacionalizuje njihove aktivnosti, pokušavaju ne razmišljati, prenosi Biznis.

Ukupno bogatstvo 26 ruskih milijardera, čija je prosječna starost 63 godine, iznosi oko 350 milijardi dolara. Imajući u vidu godine, milijarderi već planiraju kako će prenijeti svoje bogatstvo nasljednicima. Agencija tvrdi da od odluke ovih ljudi, u kojoj zemlji i na koji način će to učiniti, zavisi razvoj ekonomije i svih poslovnih sektora.Pored toga, neki ruski milijarderi čuvaju značajan dio svog bogatstva u gotovini, koja se nalazi na nepoznatim mjestima. Među njih se ubrajaju bivši šef holdinga FosAgro Andrej Gurjev i glavni dioničar Lukoila Vagit Alekperov.

Rusija navodno već dugo pokušava da vrati svoje milijardere, stvarajući za njih povoljnije uslove za prenos nasljedstva. U zemlji ne postoji porez na nasljeđe, a takođe postoji zakon o nasljednim fondovima. Takvi privatni fondovi omogućavaju lako prenošenje bogatstva narednoj generaciji, automatski raspoređujući njihove aktivnosti ili dobit između nasljednika, prenosi Financa.ba

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.