Ruski ambasador u Vašingtonu: Administracija SAD-a negira legitimitet Međunarodnog krivičnog suda ali ne oklijeva da ga iskoristi

0

Administracija Sjedinjenih Američkih Država negira legitimitet Međunarodnog krivičnog suda, zastrašujući ga sankcijama, ali ne oklijeva da koristi ovu strukturu protiv onih koje Vašington smatra svojim neprijateljima, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je primijetio da je procjena SAD o djelovanju Međunarodnog krivičnog suda u pogledu Rusije i Izraela primjer dvostrukih standarda i licemjerja.

Antonov je prokomentarisao saopštenje Stejt departmenta da Rusija i Izrael nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, ali da se njegova jurisdikcija može odnositi samo na Rusiju i da se jurisdikcija MKS može odnositi samo na slučajeve kada je jedna od strana u sukobu članica instance. U slučaju Izraela i Palestine, prema mišljenju Stejt departmenta, ni na jednu od zemalja se ne odnosi, a u slučaju Ukrajine i Rusije, Kijev priznaje jurisdikciju suda.

Ovo je još jedan primjer dvostrukih standarda i parade američkog licemjerja. Vlasti SAD negiraju legitimitet Međunarodnog krivičnog suda i zastrašuju sankcijama tu strukturu kada je riječ o interesima samog Vašingtona i njegovih saveznika. Međutim, bez griže savesti koriste taj pseudopravni instrument protiv onih koje smatraju neprijateljima – istakao je Antonov.

Antonov je reagovao na saopštenje Pentagona da će SAD nastaviti da podržavaju Međunarodni krivični sud u vezi sa istragom događaja u Ukrajini, uprkos zahtjevu suda da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

– Niko na svijetu ne bi trebalo da gaji iluzije o bogohulnoj politici Amerike, koja koristi pitanja ljudskih prava zarad samo jedne stvari – obračunavanja sa nepoželjnim državama. Očigledno je to upravo taj ‘red koji se zasniva na pravilima’ –  zaključio je diplomata.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.