Ruski ambasador Maslenikov: Ne očekujem da Crna Gora ukine sankcije Rusiji, mi ih nismo ni osjetili a za crnogorsku privredu su gubici veoma primjetni!

0

Ambasador Ruske federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov komentarisao je u intervjuu za rusku Izvestiju situaciju u Crnoj Gori i tom prilikom komentarisao političko društvene prilike u našoj zemlji.

Maslenikov je na početku kazao da ne očekuje od Vlade Milojka Spajića da će zvanična Podgorici ukinuti sankcije Rusiji ali tvrdi i da je neko (Spajić) konačno „porastao“ da može da kaže da sankcije Rusiji nisu donijele Crnoj Gori nikakav benefit.

„U ekonomskoj dimenziji, Rusija nije ni primjetila njihove sankcije. A za crnogorsku privredu gubici su veoma primjetni — i to nam otvoreno potvrđuju predstavnici domaćeg biznisa, posebno turističkog, i obični građani zemlje. Tema ovih ekonomskih gubitaka veoma je bolna za crnogorske vlasti, koje ne objavljuju nikakve podatke o tome, a moguće je da ih i ne prikupljaju. Crnogorski mediji su, još 2019, objavili brojku od 2 milijarde evra, koja važi za njihovu procjenu štete od antiruskih sankcija, uvedenih 2014. godine. S obzirom da su sljedeće vlade ove zemlje nastavile da prate ludilo sankcija EU, opravdano je pretpostaviti da je Crna Gora za protjeklih skoro pet godina izgubila najmanje dva puta više“, kazao je Maslenikov.

„Građani Crne Gore i pored ovoga ne podržavaju politiku sankcija Rusiji“

U isto vrijeme, kako navodi, građani Crne Gore ne podržavaju politiku sankcija vlasti u Crnoj Gori.

„Prema istraživanjima javnoga mnjenja, 71,3% Crnogoraca je sada protiv sankcija Rusiji, godinu ranije taj stav podržavalo je 66% građana“, kazao je ruski ambasador.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se premijer Crne Gore „pohvalio“ da su vlasti umanjile udio turista iz Rusije na 8%, kao i generalnu zavisnost od ruskog turističkog tržišta, Maslenikov odgovara da je čudno čuti rečenicu „mnogo smo uradili“ od šefa vlade, koji je zapravo počeo sa radom u novembru, odnosno mjesec ipo nakon svršetka turističke sezone u Crnoj Gori.

„Drugo, prvo bih pogledao statistiku za turističku sezonu 2023. godine, koja još nije objavljena. Iskreno govoreći, na sceni je već treća vlada u zemlji koja je opsjednuta idejom da „zamijeni” ruske turiste. Naravno, u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kada je Crnu Goru poysjetilo 350 hiljada Rusa, broj naših turista je smanjen“, tvrdi ruski ambasador.

On dodaje da ipak glavni razlog za to nije neki ciljani rad vlasti, već pandemija korona virusa, koja se odrazila na najmanje dvije turističke sezone u Crnoj Gori — 2020. i 2021. godine.

„Nije tajna da nas je u ljeto 2021. godine Vlada Zdravka Krivokapića, uključujući i one koji se danas hvale smanjenjem udijela turista iz Rusije, uporno ubjeđivala da obnovimo direktne letove između Rusije i Crne Gore, uprkos veoma visokim stopama širenja COVID-19 u ovoj zemlji u to vrijeme. Nakon toga u susret turističkoj sezoni 2022, prateći EU, Podgorica je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avio-kompanije. Uprkos tome, Crnu Goru je 2022. posjetilo skoro 170 hiljada Rusa. Ovo je 8,3% od ukupnog broja turista u Crnoj Gori, tačnije — treće mjesto po broju turista i drugo po broju noćenja (16,4%)“, pojašnjava Maslenikov.

„Umjesto vladinih kancelarija i diplomatskih prijema, češće prisustvujem događajima u opštinama Crne Gore – tako učimo kako Crna Gora živi i diše“

Kada govori o diplomatiji, Maslenikov tvrdi da su odnosi Crne Gore i Rusije skoro pa zamrznuti.

„Prethodna vlada Dritana Abazovića postala je apsolutni šampion u rušenju rusko-crnogorskih odnosa, po tom pitanju učinila je više od posljednje dvije vlade Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koje su započele ovaj proces. Naša ambasada već drugu godinu radi u najnepovoljnijim uslovima koje su nam crnogorske vlasti bezrazložno stvorile. U kontekstu „epidemije” protjerivanja ruskih diplomatskih službenika, koja hara zapadnim zemljana, smanjenje broja naših diplomata u Crnoj Gori na dvojicu je i dalje bez presedana. Koliko znamo, cijela ova priča zasnovana je na apsolutno apsurdnoj ideji zapadnih „partnera” Podgorice, da se kroz naglo smanjenje ruskog diplomatskog prisustva crnogorski narod može natjerati da „prestane voljeti” Rusiju“, podvlači ambasador.

Dodaje da se ispostavilo da je ideja neadekvatna i kontraproduktivna.

„Prema mojem iskustvu, u proteklom periodu značajno je ojačala podrška crnogorskih građana našoj zemlji. Da budem iskren, inače i nisam očekivao drukčije od nekih ljudi, koji su nedavno izrazili solidarnost sa Rusijom. I ako sada, umjesto vladinih kancelarija i diplomatskih prijema u Podgorici, češće prisustvujem događajima u brojnim opštinama zemlje, onda je to i nabolje. Na taj način „iz prve ruke”, učimo kako Crna Gora živi i diše“, tvrdi ambasador.

„I u ruskom i u crnogorskom društvu postoji veoma velika potražnja za normalizacijom odnosa“

Govoreći o poboljšanju odnosa Crne Gore i Rusije, ambasador tvrdi da je lopta na terenu crnogorske strane.

„Pitanje je da li Podgorica razumije da će odnosi sa Rusijom morati da se obnove ipak prije no što zemlja uđe u EU. Iako aktuelna politička elita ostavlja utisak da će ona „vratiti po prijateljstvo” u trenutku kad EU ponovo pokrene proces proširenja, ili ako se — a to neće sigurno biti brzo — Crna Gora pridruži u EU i dođe do neizbježnog razočaranja zbog toga što su „pristupali jednoj EU, a ušli u drugu”. I to nijesam ja izmislio — zapravo takvu procjenu sam čuo od kolega diplomata iz svih zemalja, koje su se učlanile u EU od 2004. godine. Rukovodstvo Crne Gore, pristupajući sankcijama EU, nije pitalo svoj narod za mišljenje. Isto tako, niko nije pitao za mišljenje naroda Crne Gore prilikom ulaska u NATO. A jaz između onoga što narod želi i ono što su potezi crnogorskih vlasti prema Rusiji je očigledan. I u ruskom i u crnogorskom društvu postoji veoma velika potražnja za normalizacijom naših odnosa i njihovim vraćanjem na nivo tradicionalno prijateljskih i bliskih“, zaključio je ambasador.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.