Ruska vojska u Ukrajini prvi put upotrijebila hipersonični Cirkon

0

Rusija je prošle sedmice prvi put u gotovo dvogodišnjem ratu pogodila Kijev hipersoničnim projektilom „Cirkon“ i postavila novi izazov ukrajinskoj protuzračnoj odbrani, rekao je direktor kijevskog istraživačkog instituta.

Oleksandr Ruvin, direktor Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja, objavio je na Telegramu da je institut dovršio preliminarnu analizu fragmenata projektila iz ruskog napada 7. februara.

Priložio je videosnimak navodne olupine projektila sa specifičnim oznakama, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

“Ovdje možemo vidjeti elemente karakteristične za projektil 3M22 Cirkon. Fragmenti motora i upravljačkih mehanizama nose specifične oznake”, objasnio je.

Rusko ministarstvo odbrane još nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Nova generacija oružanih sistema

„Cirkon“ ima domet od 1000 kilometara i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti. Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hipersonična brzina mogla protivvazdušnoj odbrani znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Ruski su izvori u junu 2020. objavili da je završeno testiranje „Cirkona“, a predsjednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao dio nove generacije oružanih sistema bez premca.

Bude li se i službeno potvrdila njegova upotreba u Ukrajini, to bi oružje moglo predstavljati dodatni izazov za ukrajinske protivvazdušne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Rusija provodi redovne vazdušne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letjelica. „Cirkon“ je isprva osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.