Ruska vojska napala Ukrajinu iz strateških bombardera i hipersoničnim raketama

0

Rusija je tokom jutra izvela napad na infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskoj oblasti, nekoliko sati nakon što je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Džozep Borelj pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

U gradu se zabilježena serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform.

Gađano je više industrijskih postrojenja i fabrika, piše RIA Novosti.

Prema riječima načelnika Harkovske vojne oblasti Oleha Sinehubova, ruske snage su izvršile najmanje deset udara na vitalnu infrastrukturu grada Harkova i regije.

Tokom jutra nastavljen je masovan napad Rusije na Ukrajinu, raketama iz strateških bombardera Tu-95MS i hipersoničnim raketama „Kindžal“. Prije toga, ukrajinski gradovi su bili na udaru dronova, prenosi Ukrinform.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell razgovarao je ranije telefonom sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom o naporima Unije da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

“Ponovo sam razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom o naporima Evropske unije da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kada je riječ o sistemima protivvazdušne odbrane i municiji. Obraćam se državama članicama Evropske unije kako bih ih pozvao da identifikuju dostupnu opremu koja je Ukrajini potrebna”, napisao je Borelj na platformi „X“.

On je naveo da na sljedećem zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane Evropske unije, koji će biti održan 22. aprila, “moramo da se okupimo uz opipljive obaveze i akciju”.

“Ukrajina ne može da čeka”, poručio je Borelj.

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.