Rusije uvela sankcije Britancima: Među njima i specijalni izaslanik Stjuart Pič

0

Rusija je danas uvela sankcije za 18 britanskih državljana, među kojima je i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

– Kao odgovor na stalni konfrontacioni kurs Londona, u okviru kojeg se ulažu napori da se naša zemlja demonizuje, aktivno se fabrikuju antiruski narativi kako bi se smanjio uticaj Moskve na međunarodnoj areni dok se neonacistički režim u Kijevu se dalje nastavlja donijeta je odluka da se sankcionišu ličnosti iz vojno-političkog establišmenta i naučne i akademske zajednice Velike Britanije – saopšteno je iz Ministarstva, prenosi TASS.

Sankcije su uvedene protiv zamjenika ministra odbrane Džejmsa Kartlidža, zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost Sare Mekintoš i komandanta podmorničkih snaga Sajmona Eškita.

– Prinuđeni smo da konstatujemo da se rusofobično nastrojeni britanski predstavnici ne ustručavaju od pokušaja da diskredituju ustavni sistem i društveno-političke procese u Rusiji – saopštilo je njeno Ministarstvo.

Sankcionisani su i Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovi Den Hanan i Majkl Eškroft.

– Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na bazi najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija, znatno doprinose subverzivnom djelovanju Londona prema Rusiji – ocijenilo je rusko Ministarstvo.

Među sankcionisanima su i istoričari Orlando Figes, Norman Dejvis, Timoti Garton Eš, Rob Džonson, Dejvid Abulafia i stručnjaci Roj Alison s Oksforda, Greem Robertson sa Univerziteta Severne Karoline, Kalder Valton sa Harvarda i Džejms Šer iz Međunarodnog centra za odbranu i sigurnost u Talinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.