Mladen Mikijelj

Rusija upozorila Japan: Biće posljedica ako isporučite rakete Kijevu

0

Rusija je upozorila Japan o posljedicama zbog predaje američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme „patriot“, koji mogu da se nađu u Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti direktora trećeg departmana za Aziju Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Žestki.

– Kada je u decembru 2023. godine administracija Fumio Kišidija zakonski ublažila nacionalne propise o izvozu vojnih proizvoda, kako bi isporučila rakete Americi koje su proizvedene u zemlji po licenci za ‘patriot’, Japan je bio direktno upozoren preko ambasadora u Moskvi Akire Mutoa, da ne sumnjamo da je krajnji korisnik – kijevski režim – rekao je ruski diplomata.

Diplomata je naveo da će Rusija ocijeniti isporuku oružja Kijevu kao saučesništvo u kijevskim zločinima.

Osim toga, u Ministarstvu inostranih poslova Rusije su pozvali japanskog ambasadora kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Bijela kuća je krajem decembra potvrdila da je Tokio odlučio da Sjedinjenim Američkim Državama preda rakete, izjavivši, da će to omogućiti veću bezbijednost Japana kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u Indijsko-pacifičkom regionu.

Japanska ambasada je nakon sastanka ambasadora Akira Mutoa sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom potvrdila da rakete koje se isporučuju Vašingtonu neće biti korišćene u Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.