Rusija u UN: Ignorisanjem zločina pripadnika OVK nad Srbima na Kosmetu, učinili ste da se u Prištini osjećaju potpuno bezgrešni

0

Nečinjenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa zločinima koje su počinili lideri kosovskih Albanaca navelo je vladu u Prištini da vjeruje da su „potpuno bezgrešni“, izjavio je zamjenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN u utorak, Kuzmin je pomenuo izvještaj Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011. o zločinima koje je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova 1998- 2000, prenosi TAS S.

Izveštaj je „rasvijetlio zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, sistematske otmice i ubistva, kao i trgovinu telesnim organima u industrijskim razmerama“, rekao je ruski diplomata.

„Iznenađujuće, ni MKSJ ni MeđunarodnI rezidualni mehanizam za krivične sudove kao njegov naslednik nisu imali pitanja za one koji su pomenuti u izvještaju“, saopštio je ruski diplomata na sastanku Saveta bezbjednosti UN o izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove .

On je naveo da bez obzira na svedočenja o nelegalnoj trgovini organima i drugim ružnim i nehumanim radnjama lidera kosovskih Albanaca, MKSJ nijednog od njih nije pozvao da da iskaz, a nije ni počeo sa istragom takvih navoda.

Prema rečima diplomate, ovakva zaštita MKSJ-a „učinila je da se najviši nivoi samoproglašenog teritorijalnog entiteta koji je nezakonito odvojen od Srbije osetio potpuno bezgrešnim“ .

„Ne tako davno su se ovi krvavi razbojnici i kriminalci pretvorili u ugledne političare koji spavaju na lovorikama nacionalnih heroja, daju intervjue, rukuju se sa evropskim liderima i do nedavno uživaju na slobodi i nekažnjivosti“, dodao je Kuzmin.

On je na kraju upitao „zapadne kolege“ šta misle kako su se osjećali rođaci ljudi koji su prodati u ropstvo ili zbog vađenja organa kada su gledali „Evropska putovanja” i „političke ture “ Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i njihovih saučesnika i „kako se borba protiv nekažnjivosti uklapa u sve to“, navodi TAS S.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.