Rusija pozvala sve članice Savjeta bezbjednosti za prijem Palestine u UN

0

Rusija poziva sve članice Savjeta bezbjednosti (SB) UN da glasaju za nacrt rezolucije o prihvatanju Palestine kao punopravnog člana te svjetske organizacije, izjavio je stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Najmanje što sada možemo da uradimo i na šta nas obavezuju svi moralni imperativi jeste da udovoljimo zahtjevu Palestine da se pridruži redovima članica UN. Pozivamo sve članove Savjeta bezbjednosti da glasaju za odgovarajući nacrt rezolucije koji je predložio Alžir u ime arapske grupe“, kazao je Nebenzja na sastanku Savjeta bezbjednosti.

On je naglasio da će se Rusija u vrlo bliskoj budućnosti vratiti pitanju sankcija Izraelu zbog nepoštovanja Rezolucije 2728 Savjeta bezbjednosti UN, kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi tokom Ramazana.

Nebenzja je ukazao na „suštinski značaj prekida vatre u skladu sa rezolucijom 2728, zbog nepoštovanja koje Savjet ima pravo da uvede sankcije prekršiocima i saboterima njihovih odluka“.

„Vratićemo se tom pitanju uskoro“, poručio je ruski diplomata.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomate.

Glasanje bi trebalo da bude održano u 17 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 23 časa po srednjoevropskom vremenu, navodi agencija.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.