Rusija odgovara na sankcije EU: Zabrana za 81 medij, iz 24 zemlje EU

0

Kao odgovor na sankcije Evropske unije, koje stupaju danas, a odnose se na pojedine ruske medije, Moskva danas, takođe, uvodi ograničenja prema 81 mediju EU, iz ukupno 24 zemlje

Kao odgovor na odluku Saveta EU od 17. maja da se zabrani bilo kakvo emitovanje sadržaja tri ruska medija – RIA Novosti, „Izvestija“ i „Rasijskaja Gazeta“, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštava da Moskva od danas, 25. juna, kada na snagu stupaju i evropske zabrane, uvodi zabranu pristupa nizu medija Evropske unije, koji „sistemski šire netačne informacije o toku Specijalne vojne operacije“.

Na spisku od danas zabranjenih evropskih medija na teritoriji Rusije nalazi se 81 medij iz 24 zemlje – Austrije, Belgije, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Grčke, Danske, Irske, Španije, Italije, Kipra, Litanije, Letonije, Malte, Holandije, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Finske, Francuske, Češke, Švedske, i Estonije.

Među njima su:

„Politiko“

„Mond“

„Liberasion“

Agencija Frans pres

„Radio Frans“

„Stampa“

„Republika“

RAI

„Mundo“

„Pais“

„Frankfurter algemajne cajtung“

„Cajt“

„Špigl“

„ORF“

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da je „ruska strana više puta i na različitim nivoima upozoravala da politički motivisano uznemiravanje ruskih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće proći bez reakcije“.

„Uprkos tome, Brisel i glavni gradovi zemalja bloka su izabrali da krenu putem eskalacije, primoravajući Moskvu da odgovori i usvoji proporcionalne kontramjere. Odgovornost za ovakav razvoj događaja je isključivo na rukovodstvu Evropske unije i zemljama ovog udruženja koje su podržale takvu odluku“, poručuje Moskva.

Ministarstvo dodaje i da, ukoliko Brisel ukine ograničenja koja su uvedena prema ruskim medijima, „i ruska strana će preispitati svoju odluku“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.