Rovčanin: Ova vlast je odraz i obraz 30. avgusta

0

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin za Portal RTCG ističe da ova parlamentarna većina je istorijska i po svom nastajanju i po svojim ciljevima. Kako je naglasio nastojanja poraženih snaga da izazovu vanredne izbore je legitimna, ali parlamentarni izbori su 2027. godine i po zakonu i po političkom kalendaru.

Kako je kazao, utemeljena je na veličanstvenoj pobjedi 30. avgusta čije tekovine se moraju čuvati, poštovati i njegovati.

„Ona je odraz i obraz tridesetoavgustovskog podviga. Drugo, za samo 100 dana ostvarila je priznate rezultate na polju EU integracija, naročito u dijelu pravosuđa, lansirajući državu na tom putu nakon decenijske stagnacije. Treće, ona je brana vraćanju poraženih snaga i njihovog sistema vrijednosti skaj aplikacija. I u porodici i u poslu i u društvu i u politici postoje nesporazumi. To je prirodna stvar. Vjerujem u snagu razgovora, moć kompromisa, poštovanje zakona i borbu za više ciljeve“, naglasio je Rovčanin.

Kako je dodao, uprkos želji poraženih snaga, što je politički sasvim legitimno, da sruše parlamentarnu većinu i izazovu vanredne parlamentarne izbore, važno je istaći da su parlamentarni izbori 2027. godine i po zakonu i po političkom kalendaru.

„Do tada možemo imati i mnoštvo nesporazuma i suprostavljenih stanovišta na koje jedni drugima treba da ukazujemo i iznalazimo rješenja, to su prirodni procesi, ali ciljevi su nam zajednički i povezani sa očekivanjima građana: veće plate i penzije, poraz organizovanog kriminala i korupcije, nova radna mjesta, ekološka država, važni infrastruktirni projekti, nastavak razvoja energetike i u konačnom – Crna Gora punopravna članica Evropske unije“, navodi Rovčanin.

Kada je riječ o energetskom sektoru Crne Gore, smatra da je to najzdraviji privredni resurs u državi, blago Crne Gore, razvojna šansa i budućnost.

„Primjećujem pojačane aktivnosti ministarstva energetike i rudarstva i rukovodstava energetakih kompanija u svim segmentima najznačajnije privredne oblasti, kao i odgovoran pristip u rješavanju problema. EPCG će u 2023 godini postići najbolji rezultat od svog postojanja, a očekujem i pozitivno poslovanje većine kompanija u energetskom sektoru. To je izuzetna osnova za nastavak i realizaciju svih započetih i planiranih projekata, VE“Gvozd“, projekata Solari, ekoloske rekonstrukcije TE Pljevlja, HE“Otilovići“, toplifikacije Pljevalja. Svi ovi projekti su u fazi realizacije sa potpisanim ugovorima, te je završetak siguran, realno očekivano u 2025 godini, dok se projekat Solari sprovodi u kontinuitetu i imamo sve veći i veći broj instalisanih sistema iz mjeseca u mjesec. U narednom periodu potrebna je podrška Ridniku uglja Pljevlja pred kojim je veliki projekat izmještanja korita rijeke Ćehotine. U konačnom, šansu za razvoj energetskog sektora Crna Gora ne smije da propusti. Jak energetski sektor znači povećanje ekonomske moći države, rast BDPa, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i nova radna mjesta. Zato je neophodna podrška i parlamenta i Vlade Crne Gore energetskim kompanijama u dijelu kvalitetnih zakonskih rješenja“, zaključio je Rovčanin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.