Ristić: Dešavanja sa Rezolucijom o Srebrenici i Kosmetom ne treba posmatrati odvojeno, tako se potiskuju slobodarski narodi i države

0

Dešavanja u UN, u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici i najaktuelnijih dešavanja na Kosovu i Metohiji ne treba posmatrati odvojeno. Sve to je dio šireg konteksta koji za cilj ima da potiskuje slobodarske narode i slobodarske države, kaže za Sputnjik ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

„Živimo u doba kada kolektivni Zapad pokušava da uspostavi potpunu dominaciju – očigledno je da ulazimo u novu, još agresivniju, izazovniju i agresivniju fazu tog procesa“, kaže on.

Reakcije Zapada su licemjerne

„Ne biraju se sredstva, krše se međunarodni propisi i procedure, narušava se teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država kakva je Republika Srbija. Sprječava se slobodno kretanje građana, u ovom slučaju poglavara jedne pomjesne pravoslavne crkve, što je apsolutno nedopustivo. Po reakcijama kolektivnog Zapada, vidimo koliko su one blage i licemjerne“, ocjenjuje Ristić.

Srbija se, prema Ristićevim riječima, nalazi u veoma delikatnoj situaciji – stanje u regionu odavno nije bilo toliko složeno i izazovno.

„To od nas zahtjeva najviši mogući stepen odgovornosti, temeljenog promišljanja, otklanjanja bilo kakvih emocija na stranu, jedinstva, saglasja. Potrebno je, dakle da se okupimo oko svoje države i crkve i da probamo da pružimo snažan demokratski otpor utemeljen na poznavanju istorijskih činjenica i na promovisanju osnovnih principa međunarodnog javnog prava“, ističe Ristić.

Srbija će pobijediti silom argumenata

Nalazimo se u situaciji kada vidimo da neki primjenjuju argumente sile, koji, kako kaže, kratkoročno uvijek pobijede. Srbija, pak, teži da afirmiše silu argumenata, a sila argumenata uvijek prevagne na duži rok.

„Ubijeđen sam i siguran sam u to da će Srbi ovog puta odnijeti pobjedu. Ne na bojnom polju, jer bojnog polja nema. Ali, na ovom, strateški mnogo značajnijem polju, političkom, identitetskom, istorijskom kako bismo kao čitav region uistinu iskoračili u pravcu istorijskog pomirenja, a ne ovoga što nam se potura pod firmom istorijskog pomirenja, a u stvari je potpaljivanje vatre mržnje kao osnova za neko novo, daleko bilo, nasilje“, zaključuje Ristić.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.