Rezime Odbora za bezbjednost, narodu se sve smučilo: Rijaliti šou, teške optužbe, pioni, topovi i lauferi, Top Hil i na kraju gluva soba!

0

Željno iščekivani Odbor za bezbjednost i odbranu je održan juče (9. februara 2024. godine). Crnogorski građani su mogli, u direktnom prenosu, da čuju mnogo toga interesantnog i da se još jednom uvjere da je Crna Gora nažalost u rukama mafije, te da su pojedinci iz vrha vlasti na razne načine (navodno) povezani sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Međusobne optužbe ministra pravde Andreja Milovića i ostalih prisutnih na momente su odavale utisak da se radi o nekakvom rijaliti programu ili pak epizodi meksičke telenovele.

Glavni akteri Odbora su bili: ministar pravde Andrej Milović, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, bivši premijer, a sada poslanik Dritan Abazović,  glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović, bivši minstar unutrašnjih poslova Filip Adžić, predsjednik DPS-a Danijel Živković, poslanica Jevrosima Pejović, te poslanici Milan Knežević, Jovan Vučurović, Boris Bogdanović i Miloš Pižurica, a predsjedavajući je bio Miodrag Laković.

Ministar Milović je tražio da sjednica bude otvorena za javnost tokom njegovog saslušavanja, a želja mu je i uslišena. Ipak, drugi dio sjednice je bio zatvorenog tipa.

„Nema ništa da krijemo“, poručio je Milović.

Milovića, Šukovića i Novovića članovi Odbora su saslušali o potencijalnim zloupotrebama u Specijalnom policijskom odjeljenju povodom preduzimanja službenih radnji u vezi južnokorejskog državljanina Do Kvona i drugih aktuelnih bezbjednosnih pitanja.

Ministar pravde je odmah rekao ono što se i očekivalo od njega:

„Sva svoja saznanja dostavljam SDT-u u formi krivičnih prijava i informacija. Ja sam to već nekoliko puta uradio i SDT-u predao krivičnu prijavu protiv afere Do Kvon. Takođe sam predao informaciju i za aferu o protivpravnom brisanju iz krivične evidencije Artana Kurtija, kao i da je načelnik SPO-a izvršio više krivičnih djela a u vezi OKG iz Budve i za koju vjerujem da će potvrditi Viši sud“.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović prekinuo je Milovićevo izlaganje i obećao da će Specijalno državno tužilaštvo formirati predmet povodom te krivične prijave.

Milović je potom nastavio:

„Predrag Šuković je preko svog člana porodice izvršio kupoprodaju nepokretnosti od privrednog društva i kupio stan od 58 kvadrata što se navodi u izvještaju ASK-a. U zgradi je stan kupio za 60.000 evra iako je kvadrat u toj zgradi 2.000 evra i plaćen je u gotovini. U ASK-u je naveo da se radi o razmjeni. Dakle podatak iznešen u izvještaju ASK-a je lažiran. Zašto je neko dao podatak da je izvršio zamjenu umjesto kupovine, istraga treba da potvrdi. Nakon toga je kod notara stan prodao 140.000 evra takođe za gotovinu a sat vremena kasnije kupuje stan od 98 kvadrata od istog prodavca po cijeni od 135.000 evra za keš“.

Milović je krenuo žestoko i dodao da je vlasnik tog pravnog lica ustvari lice koje se prema podacima crnogorskih službi vezuje za organizovanu kriminalnu grupu o kojoj je šemu predao tadašnji premijer Dritan Abazović.

„Postoji operativan podatak da keš potiče iz grupe koja se goni od strane SDT-a i od strane kumova Predraga Šukovića. Kum Mila Božovića je i njegov kum. Istraga će ići u pravcu istraživanja zašto lice koje je povezano sa švercom cigareta i ovim licima koja se optužuju za djela stavljanja u promet narkotika, prodaju Predragu Šukoviću stanove ispod cijene za keš“, kazao je Milović i ustvrdio da ne samo što je lažirao podatke za prvi, lažirao ga je i za drugi stan, iako notarski ugovori govore da se radi o kupoprodaji za keš, a ne razmjena, kao što je navedeno u ASK-u.

Već na samom početku sjednice Odbora, vidjelo se da će biti burna i zanimljiva.

Šuković: Paparaco Milović slikao moj sastanak sa Abazovićem koji je bio o kadrovskim pitanjima!

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja je rekao da ga Milovićevi napadi ne dotiču, te da sve nekretnine potiču od njegove supruge, iako ga je Milović optužio da je dio afere vezane za trgovinu stanova sa pripradnicima kriminalnih grupa.

„Ja sam sve prijavio. Kad se pozivate na notarske ugovore možete saslušati i druga lica. Vidjećemo u istrazi jesam li ja napravio krivično djelo. Pošto je predmet u SDT-u formiran, moram da kažem da moram strogo poštovati odredbe zakona. Sačekajmo da se završi istraga“, kazao je Šuković u svoju odbranu.

Potom je zamolio sve prisutne da se vrate na temu Do Kvon, jer je, kako kaže, optuživan da je kreator te afere koja je trebala da bude glavna tema sjednice Odbora.

„Ministar Milović mjesecima priča da sam ja bio kreator. Da vidimo gdje su zloupotrebe SPO-a u predmetu Do Kvon. I ovo su bitne stvari, ali bavimo se prvo predmetom Do Kvon pa ću ja onda ispričati neke druge stvari, ali dajte da ispoštujemo i te dokaze“, istakao je Šuković.

Knežević: Jesu li Šuković i bivši premijer Dritan Abazović spremali hapšenje Milojka Spajića?

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je rekao da mora da se otkrije ko je prebacio Do Kvona iz Srbije.

„Kako su njih dvojica spremali hapšenje Milojka Spajića preko Do Kvona. Ja nisam ovdje došao da metrim stanove“, kazao je Knežević.

Abazović: Ako nema dokaza o aferi Do Kvon, da se pozdravljamo!

Bivši premijer Dritan Abazović nije imao stpljenja za prepucavanja ministra pravde i šefa SPO-a.

„Izlaganjem ministra pravde nismo čuli neke inovacije. Ako nema toga, zaključite sjednicu. Sve navode koje ste rekli Miodraže Lakoviću, ja vas cijenim. Ne mislim da radite pod pritiskom. Samo mi je bilo iznenađenje oko navoda koji su bili prije nove godine, da sami ne pokrente inicijativu da dođe do ovog kontrolnog saslušanja“, kazao je Abazović.

Milović izbjegavao javno da priča o aferi zbog koje je sazvan Odbor

Ministar se držao teme koja nije glavna tema sastanka, ali je potencirao da o aferi Do Kvon ima dosta toga da se kaže, te da će to uraditi kasnije tokom sjednice.

„Ne želim da unosim pometnju, nisam optuživao ljude iz SPO-a. Znam da postoji sukob unutar Specijalnog policijskog odjeljenja i međusobne optužbe. Znam kakvo je stanje u jedinici po pitanju Plave sveske, i znam kako vam je kad treba da pogledate ljude koje ste navodili u Plavoj svesci“, kazao je Milović.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je da su došli da dobiju saznanja o Do Kvonu, ali da se ne može o tome diskutovati ako Milović ne iznese saznanja.

„Kako to da uradim kada Milović o tome ne želi da priča. Pričalo se kako Abazović i Šuković žele da uhapse Spajića a sad ne želi o tome da priča. Ne obrćimo krugove. Ako to sad ne dobijemo, svako će za sve da pita kao i za broj čarapa“, kazao je Knežević.

Danijel Živković: Igra Prijestola unutar parlamentarne većine

Predsjednik DPS-a Danijel Živković kazao je da trpi Crna Gora i da zbog Igre Prijestola unutar parlamentarne većine imamo sukob u bezbjednosnom sektoru.

„Imamo pitanje Plave sveske. Ona pokazuje u kakvom stanju se nalazi bezbjednosni sektor. Još uvijek nemamo razriješene dileme jer se vodi postupak po tom pitanju. Imamo Mila Božovića koji je odavao informacije iz Uprave policije a bavio se trafikingom droga. Još uvijek nije označeno je li tu rukopis šefa SPO-a Predraga Šukovića, ali je utvrđeno da drugi dio sveske ne odgovara rukopisu Mila Božovića. Biće interesantno da oni odgovore na ova pitanja jer ukoliko je tačno ovo što je navedeno, da je Šuković odavao informacije Milu Božoviću kao članu OKG-a, onda se postavlja pitanje kako se Šuković našao na poziciji šefa SPO-a i da li u njegovom radu ima političke pristrasnosti“, kazao je Živković.

Živković je upitao Šukovića kakav je njegov odnos sa Milom Božovićem, na šta mu je šef SPO-a odgovorio da 20 godina zna gospodina Božovića kao i mnoge iz Budve.

„Postavljeno je i pitanje jesam li koga iz Uprave policije pitao da dajem informacije Milu Božoviću. Od 2013. godine kada sam bio načelnik, sjećate se pucanja na mene u centru Podgorice, pa nalozima vrha službe i raspoređivanja u graničnoj policiji – ja nisam imao pristup baš nikakvim informacijama ravno 10 godina. Ako vas zanima, imao sam podatke broja migranata koji se kretao na granicama Crne Gore. Na insistiranje Veselina Veljovića sam sklonjen iz kriminalistike zbog istrage o švercu cigareta“, kazao je Šuković.

Dodao je da mu je žao što se ovo dogodilo Milu Božoviću, ali i da se tu pokazuje profesionalizam, a to smeta većini koja ih napada jer niko nije izvan zakona.

„Istina, pio sam kafu sa Milom Božovićem. Ali to su nadređeni znali. O Plavoj svesci ću kasnije govoriti. Poslije jedne izjave će biti sve jasno“, kazao je Šuković i dodaje da PES politički fingira ovo poznanstvo.

Zapitao se i kako to da svi pričaju o „Plavoj svesci“, a niko ne priča o švercu kokaina.

„Ima ljudi kojima je dan počinjao sa pričom može li da se uđe u SPO i šta ima tamo. Ja sam time zadovoljan jer informacije nisu izlazile napolje“, podvukao je on.

Vučurović: Tragikomično da Mila Božovića pominje DPS, koji je političko krilo mafije i koji su stvorili narkokartele!

Poslanik NSD-a Jovan Vučurović smatra da je Milo Božović nevin.

„Smatram i preko Plave sveske i preko Božovića generalno da je borac protiv mafije. Posebno mi je smiješno i tragikomično da Mila Božovića pominje Demokratska partija socijalista koja je političko krilo mafije koji su stvorili narkokartele. Te informacije je koristio Kavački klan protiv DF-a i htjeli su da ih likvidiraju a za račun DPS-a“, kazao je Vučurović.

Žustra rasprava i teške optužbe

Atmosfera je tokom cijele sjednice bila usijana, a Abazović je prvi dolio ulje na vatru kazavši je da se napravila osovina (Milović) Andrej, PES i DPS, a kako bi se razvodnila priča.

Nakon toga je došlo do verbalnog sukoba, kada je predsjednik Odbora iz redova PES-a Miodrag Laković kazao da ta tema treba da ide na Plenum.

Nastavljena je polemika oko „Plave sveske“, Mila Božovića, odavanja informacija. Živković je ustvrdio da je Milo Božović član organizovane kriminalne grupe, a da mu je šef SPO-a (Šuković) odavao informacije.

„Ako se pokaže tačnim da je u Plavoj svesci Vaš rukopis, Vi ne možete biti šef SPO-a. Potrebno je saslušati i gospodina Milića, direktora ANB-a“, kazao je Živković.

Poslanica Pejović udarila po Spajiću i Miloviću

Bivša članica PES-a, a sada poslanica Posebnog kluba poslanika, Jevrosima Pejović imala je šta da kaže o bivšim kolegom:

„Do Kvon je sarađivao sa Spajićem i sastao se u Beogradu sa njima krajem 2022. godine dok je Do Kvon bio na Interpolovoj potjernici. Do Kvon je ustvrdio da su treća lica iz blokčejn zajednice finansirali kampanju Pokreta Evropa sad. Tada sam bila u PES-u a kao takva sam vrlo zainteresovana za odgovore na ta pitanja“

Kasnije, kako je navela, Milović podnosi krivičnu prijavu da je dokazni materijal kompromitovan i da su laptopovi sa elektronskim novčanicima kompromitovani odnosno zamijenjeni, a da su Dritan Abazović, Filip Adžić i ostali to uradili ne bi li ostvarili finansijsku korist.

„Da li posjedujete informacije o ovome, jesu li zamijenjeni laptopovi? Prve dvije tvrdnje iz pisma Do Kvona je potvrdio Milojko Spajić i sarađivao je sa Do Kvonom. Potvrdio je i da se u novembru vidio sa Do Kvonom u Beogradu. Ukoliko se potvrdi tačnim navod da Do Kvon tvrdi da su treća lica umiješana u finansiranje izborne kampanje, smatrate li da je bezbjednost dovedena u pitanje jer je Spajić premijer“, upitala je Pejović.

Pejovićeva je potom otvorila aktuelnu, a za ministra Milovića tešku temu – izručenje Binalija Čamgoza.

„Poslednja afera vezana za vašu odluku da ne izručite gospodina Binalija Čamgoza. Voljela bih da iskoristite priliku da nam kažete razloge Vaše odluke kako bi građani bili mirniji. Šta god ja personalno mislila o Vama, želim da mislim da bi korupcija bila neistinita, imavši u obzir da ste ministar pravde. Nadam se da ćete nam dati neko racionalno objašnjenje koje će podržati Vašu odluku“, upitala je Pejović.

„Došla sam do toga da je to ubistvo plaćeno 1.5 milion evra! Ovo su sve navodi turskih medija, vrlo lako dostupni. Dakle, ova osoba koja je vrlo sporna po ovim naslovima je 2022. godine došla u Crnu Goru, INTERPOL je izdao potjernicu. INTERPOLOVU provjeru je ovaj slučaj prošao, odnosno, utvrdilo se da se ne radi o vjerskom, nacionalnom i drugom progonu, već su u pitanju kriminalne strukture. Čamgoz je uhapšen i pokrenut je postupak izručenja odnosno ekstradicije. Viši sud je utvrdio da su se stekli uslovi. Advokati se na ovo žale jer Čamgoz ne želi da se vrati u Tursku jer ga čega sudbina njegovog OKG-a a Apelacioni sud donosi odluku da su se ispunili uslovi“, kazala je Pejović.

Podsjetila je Milovića da je turskom ambasadoru obećao Čamgozovo izručenje i upitala se šta ili ko ga je motivisao da ipak ne ispuni obećanje.

„Odlučili ste suprotno odluci četiri naša suda i da odlučite da mi plaćamo zaštitu turskom kriminalcu i da ljudi ne mogu prići bolnici kada je on u njoj. Šta i ko vas je motivisao da odlučite da date zaštitu takvoj osobi i da potencijalno na crnogorske ulice dovedete sukob turskih OKG-a“, upitala je ona.

„Teška artiljerija“ u vidu inkriminišućih fotografija i dokumenata

Šuković je pokazao fotografije koje navodno inkriminišu ministra Milovića i optužio ga da je tražio od policije da je u Milovićevom vozilu švercovana droga, kao i da je tražio da skinu zabranu ulaska u zemlju za bezbjednosno-interesantno lice

„Nigdje nije saslušavan na ove okolnosti. Ovo je vozilo Andreja Milovića, nafilovano drogom. Ovdje nije malo. On ovo vozilo prijavljuje u svom imovinskom kartonu“

Ni Abazović nije došao praznih ruku, pa je izvadio dokaz u vidu slikane uplatnice, kojom je navodno plaćena kaucija za Do Kvona.

Pokazao je uplatnicu od 400.000 evra koju su, kako je kazao, kao kauciju Do Kvonu uplatila dva čovjeka iz advokastke kancelarije Branka Anđelića i njegovog saradnika, sada poslanika Evrope sad Darka Dragovića.

Abazović je tako vratio sjednicu Odbora na aferu Do Kvon, rekavši da je Milović došao na Odbor kao napadač sa informacijama koje će da kompromituju šefa SPO-a i njega.

„Zato smo se mi okupili, a ne oko Plave sveske i nečega drugog. Došli smo jer ste rekli da ćete da objasnite kako sam ja sa Šukovićem namjestio aferu Do Kvon i da kompromitujemo to pred izbore. Mnogo je važno – ne daj Bože da tu odluku nisam donio. Sva sreća da sam institucionalizovao sve ovo, pozvao SDT-a na taj sastanak, šefa SPO-a i rekao da to što su njegova skromna saznanja bila, a koje je vezano za pismo Do Kvona, odnosilo se na političke aktere“, kazao je Abazović.

Bivši premijer je kazao da pojedini žele da se oduže nekim ljudima protiv kog smo se navodno svi borili 30. avgusta.

„Kako je to došao Do Kvon u Crnu Goru? Kako to da ga poznaju samo ljudi iz kripto zajednice? Prije nego donesete odluku, ovo treba da znamo. Sud u Njujorku je 29. decembra donio doluku da je Terafan već prekršila zakon SAD-a a da je Do Kvonu trebalo da se sudi krajem januara“, kazao je Abazović.

Zbog toga je, dodaje, žurba da ga isporuče.

„Sa Do Kvonom nikakve veze nemam ja niti Adžić niti bilo ko iz URE. Sa njim ima veze Milojko Spajić – a ja javno pitam – zašto ne prijavi kolika je vrijednost njegovih kriptovaluta“, kazao je Abazović.

Međutim, ni Milović nije ostao dužan, pa je rekao da je URA uzela 5-7 miliona za Telmana Ismailova.

Knežević uživa u nastupima Dragana Koprivice, Adžić sluša Prijovićku, a Milović Zdravka Čolića

Konverzacija članova odbora je bila više nego interesantna, pa su građani mogli da čuju i koje muzičke izvođače vole da slušaju Andrej Milović, Filip Adžić i Milan Knežević.

„Samo jednom sam pošao na Top Hil da slušam mog omiljenog pjevača Zdravka Čolića. Radi mene se nisu sigurno pod rotacijama preticale kolone da bi se slušala Aleksandra Prijović, niti su se bacale flaše kad je Abazović bio tamo. Ja sam na Top Hil otišao taksijem, kao običan građanin, sa prijateljima. Vratio sam se vozilom nazad bez ikakvih rotacija i čuda a ne kao Filip Adžić kao veliki ljubitelj Prijovićke. Mene prozivate zbog jednog odlaska a Filip Adžić je svakog vikenda tamo. To nije ništa ružno, potpuna podrška. Mladi smo ljudi“, kazao je Milović dok je Knežević dobacio da ide samo na koncerte Dragana Koprivice.

„Ja idem na Dragana Koprivicu, ponekad me pozove i u Spuž da recituje poeziju. Kad izađete u neki lokal, moraju vas slikati. Rekli ste da je to veliko opterećenje. Hoću da kažem da ste ostali dužni da kažete ko je uzeo pare iz Vlade Dritana Abazovića za Ismailova, Čujana i Senjina“, zaključio je Knežević.

Uključio se i bivši ministar unutrašnjih poslova:

„Azil (za Ismaila) o kome pričate je potpisao čovjek iz Vaše partije. Vi ste ga stavili na jednu od najodgovornijih funkcija. Osim što kompromitujete čitavu Vladu, vjeruje da negdje unosimo i neku negativnu energiju unutar Odbora“- poručio je Adžić Miloviću.

Milović je rekao da je pitanje je li ta odluka ispravna ili ne, odnosno je li neko uzeo novac.

„Moguće da je potpuno ispravno dobijen politički azil, ali je suština je li neko uzeo pare za tako nešto“, zaključio je Milović.

Ni ljubavni život nije izostavljen

Šuković je rekao da je Milovićeva djevojka bila u vezi sa šefom klana, te da nalazio se sa njom na graničnim prelazima.

Šef SPO-a je kazao da sa Srbijom razmjenjuju spiskovi bezbjednosno interesantnih lica, odgovarajući na itanje poslanika PES-a Miloša Pižurice.

„Spiskovi lica se razmjenjuju sa svim balkanskim zemljama. Sad konkretno, što me pitate, radi se o osobi, djevojci ministra Milovića koja je bezbjednosno interesantna, jer je bila u vezi sa šefom najjačeg kriminalnog klana sa ovih prostora. I ne samo sa njima. Nad njom su preduzimane ciljane mjere u cilju identifikacije lica koja su međunarodno tražena. Ovdje je uključeno više lica“, kazao je on i dodao je ministar Milović je tražio od tadašnjeg direktora policije da se ona skine sa toga spiska.

„Ja sam Terziću rekao da se ona neće skinuti sa spiska. Postoji posebna procedura za to. Izjasnio sam se na te okolnosti. Sad se traži preko direktora policije da se ukloni ta osoba. Ona se na prelazima nalazila sa ministrom Milovićem. Vi znate kad mi stavljamo ta lica. Nacrtao sam sa kim je u vezi bila. Znate da je policiji interesantna sa svakog aspekta. To je jasno. Sad, je li on to uradio, ja to ne mogu da pričam umjesto Terzića“, kazao je Šuković.

Milović je potom ustvrdio da je Šuković iznio klasičnu podmetačinu.

„Postoji svjedok, Nikola Terzić. On može da se izjasni je li to istina. Ako je išta protivpravno, vjerujem da Šuković ne bi mogao da dočeka da me procesuira. Pomenuto lice koje on meni imputira, nikada nije imalo zabranu ulaska u Srbiju. Priča koju on navodi nije tačna. Neka uđu službenici“, kazao je on.

Gluva soba

Nakon, za javnost otvorenog dijela sjednice, uslijedio je zatvoreni dio.

Šef SPO Predrag Šuković, tokom održavanja sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, u takozvanoj u gluvoj sobi, pokazivao je fotografije pojedinih bezbjednosno interesantnih lica koja su povezana sa ministrom pravde Andrejom Milovićem.

S druge strane ministar pravde Milović je tvrdio da ne zna ko su ta lica odnosno da nije znao da su bezbjednosno interesantna lica.

Tužna crnogorska zbilja

Na momente tragikomična sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, koja je trajala više od 8 časova, je dokaz da je Crna Gora još uvijek daleko od ozbiljne države i da će građani morati da se načekaju do momenta kada će Crna Gora moći da se nazove pravnom državom i punopravnom članicom EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.