Revizionizam u Hrvatskoj – Goldštajn: Na tabli u Jasenovcu više nema riječi Holokaust

0

Sjećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamijenjen terminom „masovni zločin“, izjavio je hrvatski istoričar Ivo Goldštajn.

On je istakao da se smatralo da je podvučena crta pod ratove i da je revizionizam otišao u istoriju.

– Došlo je novo vrijeme s još manje sjećanja. Godine 2001, nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica – rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige „Holokaust u Zagrebu“.

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se poslije gotovo četvrt vijeka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

– Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumjesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negde drugdje – kazao je Goldštajn.

Istakao je da nije vjerovao da će u budućnosti termin Holokaust biti zamenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

– Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vrijeme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, nema više termina Holokaust za Jevreje nego samo „masovni zločin“ – naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenijela je Hina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.