Razgovarali Vučić i patrijarh: Policijski čas neće biti prekinut na Vaskrs

0

Predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a nakon razgovara izdato je zajedničko saopštenje, koje prenosimo u cjelosti.

Predsjednik Vučić je istakao da razumije potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod brižno i očinski se starajući za svoje vjernike zamolio državni vrh. Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mjere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Njegova Svetost patrijarh Irinej je primijetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimjerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući namjeru i crkve i države.

“SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mjere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vjernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vučić je izrazio uvjerenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svjetske pošasti.

Predsjednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobjednici.

Nadajući se razumijevanju SPC i vjerujućeg naroda predsjednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vjernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.