Raskoli u svakoj iole relevantnoj partiji osim u ZBCG i URI: PES se raspada, i DPS se dijeli, tihi sukob unutar Demokrata…

0

Nakon burnog vikenda koji je obilježio sukob unutar Pokreta Evropa sad, gdje je aktuelni predsjednik države i bivši potpredsjednik PES-a Jakov Milatović dao ostavku, ali i nakon izbacivanja iz stranke ministra pravde Andreja Milovića i ostave predsjednika barskog odbora postalo je jasno da je Pokret Evropa sad pred klasičnim raspadom.

Ono što se svakako očekuje u ovom momentu je da Milatović i Spajić izvuku svoje struje unutar partije, ali se takođe i postavlja pitanje hoće li ijedna struja zadržati trenutni naziv, Pokret Evropa sad. Jedan od prvih poteza koji je uraio IO PES-a je da su raspustili barski i podgorički opštinski odbor jer važe za one koji su lojalni Milatoviću. Takođe, prema saznanjima BORBE, i danilovgradski odbor je taj u kom većina pruža podršku predsjedniku države.

Ne cvjeta cvijeće ni u DPS-u: Zaboravismo li na najave Duška Markovića da možda formira partiju?

Mnogo je likovanja bilo od strane pristalica Demokratske partije socijalista i njihovih satelita zbog dešavanja u PES-u. Pojedini čak i prognoziraju da će ovo izazvati vanredne parlamentarne izbore.

Međutim, daleko je od toga da u suverenističkom bloku teku med i mlijeko. S tim u vezi, potrebno je podsjetiti i na poruke koje je nedavno slao bivši premijer Duško Marković da će formirati novu političku partiju u Crnoj Gori. Mediji su mnogo spekulisali ko bi se sve u ovoj partiji mogao naći, ali je jasno da u DPS-u, već nekoliko godina postoje dvije struje.

FOTO: Duško Marković i Milo Đukanović

 

Nedavno se istakao i poslanik ove partije Nikola Janović koji je počeo da šalje pomirljive tonove, tvrdeći da u ovom trenutku Demokratska partija socijalista nema koalicioni kapacitet te da bi bilo potrebno da se to promijeni. Sa druge strane, medijski su sveprisutni mladi lavovi unutar DPS-a na čelu sa Andrijom Nikolićem i Danijelom Živkovićem koji su faktički nastavili politiku koju je promovisao bivši šef strane Milo Đukanović.

S tim u vezi, interesantna je i pojava Crnogorske evropske partije čiji je lider Novak Adžić koji će se direktno obraćati suverenističkom bloku ne bi li uspio da „čupne“ koji glas od DPS-a.

Tihi sukob i u Demokratama

Prema saznanjima našeg portala i u Bečićevim Demokratama od formiranja Vlade tinja sukob dvije frakcije koje ovim putem nećemo imenovati.

Kako nezvanično saznaje BORBA, nisu u pitanju ideološke odrednice, već jednostavno lični animoziteti pojedinih članova Demokrata, međutim, kao dosta starija politička partija od PES-a, oni taj sukob vješto prikrivaju za razliku od njihovih kolega koji i nemaju pretjerano političko iskustvo.

Demokrate su, podsjećamo, u Vladi Milojka Spajića preuzele čitav bezbjednosni sektor ali je i tu bilo nesuglasica kako sa ministrom pravde tako i sa samom Vladom Milojka Spajića oko pojedinih pozicija u bezbjednosnom sektoru.

FOTO: Demokrate

 

Konkretno su sporne bile pozicije direktora Uprave policije Zorana Brđanina i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića. Brđaninovu smjenu pokrenuo je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nakon što je skupštinski Odbor negativno ocijenio njegov dosadašnji rad nakon čega je ministar, poštujući Parlament, pokrenuo njegovu smjenu.

Ta odluka se još uvijek nije našla na Vladi a premijer poručuje da je potrebno razgovarati sa Brđaninom oko rješenja ove situacije, iako je Parlament bio jasan što se njegove pozicije tiče.

Takođe je pokrenuto i pitanje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića a što se aktuelizovalo na nedavnom Odboru za bezbjednost i odbranu gdje je iznijeto mnogo prljavog veša između njega i ministra pravde Andreja Milovića, koji insistira na njegovoj smjeni zbog navodnog montiranja afere Do Kvon, gdje je, po Milovićevim navodima, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, pripremano hapšenja Milojka Spajića. Nedavno je donešena odluka da Do Kvon bude izručen SAD-u, što je Milović pozdravio, iako je ova odluka itekako sumnjiva.

Najčvrstije se drže članice koalicije ZBCG

Jedini kod kojih u ovom trenutku nema političkih previranja na centralnom nivou, a koje važe za važne političke aktere (naravno uz partije nacionalnih manjina) jesu članice koalicije Za budućnost Crne Gore – Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija.

Obije političke stranke su nedavno održale svoje Kongrese, gdje su reizabrani predsjednici Milan Knežević i Andrija Mandić, koji se u potpunosti drže izvan političke borbe za prevlast unutar Vlade Crne Gore, iako su i sami kandidati za učešće u Vladi (ako je do tada uopšte bude i bilo).

FOTO: Andrija Mandić i Milan Knežević

 

Interesantno je da, iako predstavljaju jedine stabilne partije u ovom trenutku još uvijek nisu dio vlasti i da je upravo za ove partije bilo potrebno kreirati posebne sporazuma o djelovanju Vlade i parlamentarnoj podršci gdje se navodno neće preispitivati identitetska politika kao ni spoljna politika Crne Gore čime su oni faktički ucijenjeni da izdaju svoje politike ne bi li bili dio vlasti. Međutim, kako je i došlo do, nazovimo, „nepotenciranja“ ovih tema, one jesu pale u drugi plan, i u ovom trenutku NSD i DNP pružaju manjinsku podršku Vladi Milojka Spajića, kojoj očigledno nije potrebno rušenje već sama sebe, izgleda, urušava.

URA naizgled jedina partije opozicije dok se DPS „njuška“ sa Spajićem 

Građanski pokret URA u ovom trenutku djeluje kao jedina opoziciona partija, što može svako i zaključiti ukoliko prosto uključi prenos Plenuma ili Odbora. U svemu tome prednjači bivši premijer Dritan Abazović koji oštro optužuje kako Vladu, tako i premijera Milojka Spajića.

Postala je poznata njegova krilatica – uzmite kokice, ali i ona da će se vidjeti u 45. Vladi Crne Gore.

FOTO: Dritan Abazović

 

Ovo sve proizilazi iz činjenice da je postalo evidentno da je DPS i njihove satelitske stranke djeluju kao opozicija samo kada je u pitanju napad na predsjednika Skupštine Andrije Mandića zbog isticanja trobojke, ali i zbog njegovih zvaničnih posjeta. Zbog svega ovoga oni su protiv njega i podnijeli krivičnu prijavu za navodno kršenje Zakona Crne Gore koju su potpisale sve stranke opozicije osim URE i, krajnje interesantno, Bošnjačke stranke.

U kuloarima političke scene moglo se načuti da je ovaj potez iskorišten zbog potencijalnog ulaska Bošnjačke stranke u Vladu Milojka Spajića a navodno se šuška i da bi oni potencijalno mogli da zamijene Demokrate, kojima Spajić prijeti upravo Bošnjačkom strankom.

Sve u svemu, politički rijaliti ne da nije nestao, prosto je intenziviran. Ono što svakako jeste pomak je da nema više sukobljavanja među građanima na konto identitetskih tema, već je to prosto prešlo u svrstavanje u političke tabore miliona frakcija crnogorske političke scene.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.