Raković: Nije u interesu Srba u Crnoj Gori da Spajićeva Vlada padne, Spajić ne bi oklijevao da sa DPS-om napravi novu; Čekamo momenat da srpsko pitanje riješimo na povoljniji način

0

Istoričar Aleksandar Raković kazao je Tanjug televiziji da nije u interesu Srba u Crnoj Gori da Spajićeva Vlada padne.

„Spajić i to društvo ne bi oklijevali da sa DPS-om prave Vladu ili da dobiju manjinsku podršku. Dodik na primjer ne ruši zvanične organe BiH – zašto? Zašto bi onda naši predstavnici u Crnoj Gori rušili Vladu kad to ne rade u BiH. Osvojio si to što si dobio na izborima, gledaj da što više dobiješ za sopstveni narod. Mi moramo da progutamo neke stvari ali navikli smo. Čekajmo bolji momenat i pokušajmo da ne prenagljujemo“, kazao je Raković.

Nema potrebe donositi ishitrene odluke, dodaje istoričar, i napominje da je najmanje potrebno da se vrati sistem DPS-a na vlast.

„Čekamo momenat kada će se srpsko pitanje rješavati na povoljniji način. Bolje je čekati na nekim pozicijama vlasti nego iz opozicije. To je moje mišljenje“, kazao je Raković.

Raković se nadovezao na provokaciju procrnogorskog novinara koji tvrdi da Knežević vodi beogradsku politiku dok Andrija Mandića vodi drugačiju i kazao da to nije tačno.

„Nema nikakvih suštinskih podjela među Srbima. Nema favorizovanja nikakvih kandidata iz Beograda, da se favorizuje Knežević u odnosu na Mandića. To su naša braća Srbi koji su mnogo toga prošli, da ne pričamo šta im se dogodilo u državnom udaru. Tako da mislim da generalno treba da naginjemo ka realnim rješenjima a to je da Srbi ne ruše ovu vlast jer ćemo dobiti mnogo gore nego što je sada. Sada mogu da se urade neke mnogo važne stvari“, kazao je Raković.

Raković je komentarisao i najavljenu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i tvrdi da nije siguran hoće li ona biti usvojena.

„Spajić je dobio neku poruku iz Hrvatske da ne radi to što radi, možda dobije poruke iz Brisela. Ali hajde da vidimo“, kazao je Raković.

Raković tvrdi da je na djelu ista situacija kao sa Zdravkom Krivokapićem, i da nemamo posla sa ljudima koji su pouzdani i koji se drže riječi.

„Krivokapić i Spajić se ne drže riječi, za razliku od Andrije Mandića i Dritana Abazovića koji je održao riječ za potpisivanje Temeljnog ugovora. Tako se razlikuju ljudi od ovih drugih“, kazao je Raković.

Raković se nadovezao i kazao da u Podgorici postoje ministri koji su Srbi, ili koji imaju dualni identitet i podvukao da se na sceni pokazalo da postoje NATO Srbi.  Govoreći o poziciji predsjednika države Jakova Milatovića, Dobrosavljević tvrdi da prostor u kom Jakov Milatović traži svoju političku budućnost nalazi u onom krugu birača koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima i da je najveći njegov rival u svemu ovome Milojko Spajić.

„Rezolucija o Srebrenici je pokazala da nas i dalje tretiraju kao protivnikea destabilizacija Srbije je često dolazila iz Crne Gore. To se tada radilo preko DPS-a a sad ćemo vidjeti hoće li to moći preko Spajića. Milo Đukanović je bio naš arhineprijatelj, pobijedili smo ga, a ovi su sada epizodisti. Što se mene tiče, mi ni ne trebamo da ulazimo u Evropsku uniju a to dovodi do odliva stanovništva“, kazao je Raković.

Raković pojašnjava da kada se bave Crnom Gorom, oni se u stvari bave samo sobom, jer sam Njegoš tvrdi u Gorskom Vijencu – „sva Srbija od Dunava do mora“.

„Mi se sad bavimo Srbijom od Dunava do mora. Dakle Njegoš, mitropolit crnogorski i srpski ideolog smatra da je Crna Gora dio Srbije u etničkom smislu. Neka se ne ljute naši prijatelji u Crnoj Gori, ali mi ćemo se i dalje baviti Crnom Gorom kao našom etničkom teritorijom, dijelom srpskog naroda u etničkom i istorijskom smislu, a oni neka se izjašnjavaju kako hoće. U Crnoj Gori postoji kao model za ujedinjenje – ili da se prisajedini Srbiji ili da postane lider srpskog carstva a ne da ostane samostalna Crna Gora. Svi su u vladavini Petrovića Njegoša stavljali srpstvo na prvo mjesto, što se promijenilo sa NATO Srbima, ali možda će doći vremena koja će se vratiti na staro“, kazao je Raković.

Govoreći o narodnoj zastavi, Raković tvrdi da je to bila trobojka i istovjetna je zastavi Srbije po koloritu.

„Narodna zastava će vjerovatno biti usvojena jer ni NATO Srbima ne smeta da ona bude u upotrebi u Crnoj Gori. Ona bi se kačila na svim državnim ustanovama. Mi u Srbiji po zakonu o državnim simbolima imamo državnu zastavu sa grbom i narodnu zastavu bez grba i one se mogu paralelno kačiti. Republika Srpska ima samo jednu trobojku od kad su zapadnjaci insistirali da mora da je uklone. Kada govorimo o crveno žutoj zastavi, ona nikad nije postojala u istoriji Crne Gore i ona je neka varijanta Alaj bajraka, vojne zastave, sa bijelim dvoglavim orlom Nemanjića i ratnim rubom. Za nju je kralj Nikola rekao da je on predao prvu Dušanovu zastavu slobode. Ne znam kako je došlo da se nemanjićki simbol prefarba u žuto, a to su konvertitski koraci Ranka Krivokapića, a posle je Đukanović to prihvatio“, kazao je Raković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.