Rakočević: Prihvatiću da očistimo birački spisak ako mi nađete jednu državu na svijetu koja ima sistem da jedno lice može da glasa u dvije države

0

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i kopredsjedavajući u odboru Nikola Rakočević podsjetio je da se izborna reforma jednom dogodila, da je postavljen izborni sistem koji ima svoje manjkavosti.

„Imao sam prilike da pravim komparativne analize, nije naš sistem truo, ipak potrebna mu je reforma i nadogradnja posebno u skladu sa preporukama OEBS-a i Evropske komisije i to je naš najvažniji zadatak na putu ka EU. Mislim da je to toga svjesna vlast i opozicija i mislim da postoji nikada veće interesovanje i jednih i drugih“, rekao je Rakočević.

Dodaje da je atmosfera među partijama dobra i da nema loših tonova. „Nije tajna da se zakasnilo sa sazivanjem sjednice zbog međupartijskih konsultacija, jedan dio razloga zbog kojeg nije održavana sjednica je jer sam bio odsutan, bio sam u SAD u službenoj posjeti“, kazao je Rakočević, kako je saopštio CDT.

Istakao je da građani ne treba da imaju nikakvu dilemu da odbor služi da se izbrišu razlike između političkih subjekata. „Te razlike će ostati, ne služi odbor da bismo se politički pomirili, ali treba da pokaže da vlast i opozicija uprkos razlikama mogu da funkcionišu, posebno kada je evropska agenda u pitanju“, kazao je Rakočević.

Rakočević ipak smatra da dešavanja u Vladi mogu uticati na rad odbora.

„Sasvim je moguće da će politička gibanja uticati. Sigurno će partije vlasti ukoliko budu izlazile iz Vlade biti manje konstruktivne. Što se naš tiče izbor direktora UP se ne tiče odbora, da pristupamo odboru iz političke vizure mi ne bi u njemu bili dok je Andrija Mandić predsjednik Skupštine. Kada god neka tema koja treba da bude na odboru se iz njega izvuče, budite sigurni da će opozicija a i predstavnici vlasti koji su odgovorni izaći iz odbora“, kazao je poslanik DPS-a.

On je rekao da su odboru stigle prijave šest predstavnika iz nevladinog sektora za tri otvorene pozicije, a da su se iz akademske zajednice prijavila tri kandidata za dvije pozicije. Kaže da je bitno da se oni izaberu što prije, jer bi u suprotnom imali loš početak rada.

Rakočević je takođe birački spisak naveo kao prioritet.

„Čišćenje biračkog spiska, prihvatiću to da radimo ako mi nađete jednu državu na svijetu koja ima sistem da jedno lice može da glasa u dvije države. Jasno je da postoje politički subjekti koji će se opirati tome. Dezinformacije i misinformacije, ali znamo da postoji jedan subjekt koji od toga profitira. Treće je finansiranje političkih subjekata, bolje kontrole i da se preduprijedi da partije posežu za izvorima finansiranja koji mogu da čine ukupan proces netransparentnim“, kazao je Rakočević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.