Mladen Mikijelj

Radanović: Niko nije kažnjenih za progon 5.500 Srba iz Kaknja, ljudi su ubijani, zapaljene su kuće, crkva, kapele…

0

Početkom maja prije 32 godine 5.500 Srba sa područja kakanjske opštine bilo je primorano da napusti svoja ognjišta, a pripadnici takozvane Armije BiH zapalili su tada srpske kuće u 10 naselja i uništili staru srpsku pravoslavnu crkvu u Bilješevu, te 24 pravoslavne kapele u naseljima Desetnik, Subotinje, Danci, Viduša, Karaula, podjsetili su u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović kaže da su tada uništena većinski srpska naselja Desetnik, Bilješevo, Viduša, Donji Lučani, Jehovina, Danci, Bosna, Dračići, Kondžilo, Mioči i Saranovići.

– Srpsko stanovništvo je protjerano, veći broj Srba je ubijen u selima, a sve srpske kuće su zapaljene – rekao je Radanović i dodao da do danas za te zločine niko nije odgovarao.

On je napomenuo da je prije Odbrambeno-otadžbinskog rata na području Kaknja živjelo 5.500 Srba.

– Posebnu težinu ovim krivičnim djelima daje direktni umišljaj sa ciljem da se uništi mogućnost povratka Srba. Vidljiva je masovna organizovana djelatnost u rušenju pravoslavnih spomenika na grobljima – napomenuo je Radanović, prenosi RTRS.

Radanović je istakao da je sarajevsko-zenička kotlina bila specifična po tome što je svako pravoslavno groblje imalo svoju kapelu.

On je rekao da do danas nisu obnovljene još dvije kapele koje su prije 32 godine uništene na području Kaknja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.