Putin ugostio Kusturicu u Kremlju: Nove sile i centri svijeta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije vidjela, dešavanja u Srbiji i Ukrajini su veoma slična!

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je u Kremlju poznatog srpskog režisera Emira Kusturicu.

„Dragi Emire, dobar dan! Drago mi je da vas vidim!“, pozdravio je ruski lider svog gosta, rukovavši se sa njim.

Ruski lider je tokom susreta izjavio da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, ali da je taj proces bio neizbežan.

„Ove istorijske fobije su i dalje prisutne, neki još uvijek krive Rusiju, jer je neko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju da se, uslovno govoreći, vrijeđaju što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopšte nije tako“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, „dejstva Sovjetskog Saveza ubrzala su proces, ali on je bio neizbježan“.

„Zato što je u Africi, Latinskoj Americi i Aziji to već preraslo principe kolonijalnog režima. Ljudi više nisu željeli da budu robovi. Da, naravno, Sovjetski Savez je to nekako stimulisao, podsticao, ali ovi istorijski procesi su bili neizbježni, bili su objektivni“, zaključio je ruski lider.

Ruski predsednik takođe je primijetio da se svet menja i preformatira, a nove sile i centri svijeta razvijaju se tempom kakav istorija nikada nije vidjela.

„Dešava se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu istorija vjerovatno nije videla. A ti procesi su neizbježni. Samo niko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi da se pomiri sa tim i traži krivce“, rekao je Putin.

Srpski režiser je ispričao šefu ruske države o svojim planovima i rekao da će se njegova karijera uskoro okončati.

Ruski lider je istakao da je o završetku karijere srpskog režisera, glumca, scenariste Kusturice rano govoriti.

„Što se tiče završetka karijere, čini mi se da je rano da govorite o tome. Rano… Toliko ste mnogo uradili. Čini mi se da ćete još najmanje toliko uraditi“, ocijenio je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da su Kusturičine zasluge očigledne.

Kusturica je takođe rekao da planira da snima filmove u Rusiji, a Putin je te ideje nazvao zanimljivim.

„Što se tiče kreativnosti, naravno, te ideje su veoma zanimljive i hajde da razgovaramo o njima“, rekao je Putin.

Kusturica je ranije najavio da planira da snimi film „Zločin bez kazne“ po romanu Fjodora Dostojevskog i film po djelima Evgenija Vodolazkina, konkretno romana „Lavr“.

Putin je takođe istakao da se Kusturičine ocjene događaja u Ukrajini poklapaju sa njegovim procjenama, a da su dešavanja u Srbiji i Ukrajini veoma slična.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.