Putin u dvodnevnoj posjeti Sjevernoj Koreji

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin će danas i sjutra boraviti u posjeti Sjevernu Koreju, objavio je Kremlj, a riječ je o izuzetno rijetkom putovanju koje ističe sve snažnije partnerstvo Moskve s tom nuklearnom državom.

Sjevernokorejski vođa Kim Džng-un prošlog septembra je, tokom posjete Dalekom istoku Rusije uputio poziv ruskom predsjedniku da posjeti njegovu zemlju.

Putin nije posjetio Pjongjang od jula 2000. godine.

“Na poziv predsjedavajućeg državnih poslova DNRK-a Kim Džong-una, Vladimir Putin će od 18. do 19. juna boraviti u prijateljskoj državnoj posjeti Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji”, stoji u saopštenju Kremlja te se dodaje da će, nakon Sjeverne Koreje Putin 19. i 20. juna posjetiti i Vijetnam, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

Rusija se izuzetno trudi da javno istakne informaciju o obnovi svojih odnosa sa Sjevernom Korejom od početka rata u Ukrajini, koji je izazvao najveću krizu u odnosima Moskve i Zapada u posljednjih više od 60 godina.

Takvo Putinovo dodvoravanje Kimu omogućuje mu da izaziva Vašington i njegove azijske saveznike, istovremeno osiguravajući snabdijevanje artiljerijom za nastavak rata u Ukrajini.

SAD i njegovi saveznici kažu da je Sjeverna Koreja Rusiji isporučila oružje kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini, iako je Sjeverna Koreja odbijala te tvrdnje kao fikciju koju je izmislila zapadna propaganda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.