Putin spreman da obustavi rat u Ukrajini uz integraciju osvojenih teritorija?

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je da obustavi rat u Ukrajini, uz primirje kojim bi se osvojene teritorije priznale kao dio Ruske Federacije, javlja Rojters (Reuters), pozivajući se na neimenovane ruske izvore.

Izvori su naglasili da će se rat u Ukrajini nastaviti ukoliko Kijev i Zapad ne prihvate uslove ruskog lidera.

Tri izvora, upoznata s razgovorima u Putinovom kabinetu, navela su da je predsjednik grupi savjetnika izrazio frustraciju zbog navodnih ”pokušaja Zapada da zaustavi pregovore i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da ne pregovara sa Rusijom”.

”Putin može da se bori koliko god da je neophodno, ali je također spreman na prekid vatre, da zamrzne rat”, rekao je četvrti ruski izvor Reutersu, prenosi Tanjug.

‘Prodaja pobjede’

Uprkos mišljenju analitičara da imenovanje Andreja Belusova za novog ruskog ministra odbrane podrazumijeva da Kremlj teži da produži rat, izvori tvrde da Putin želi iskoristiti napredak na bojnom polju kako bi okončao sukob.

Oni su za Rojters rekli da su novoosvojene teritorije dovoljne da Putin ”proda pobjedu” ruskom narodu.

”Putin će reći da smo pobijedili, da je NATO napao nas, a mi smo zadržali naš suverenitet i imamo kopneni koridor do Krima, što je istina”, ocjenio je jedan od izvora.

Zamrzavanjem sukoba po sadašnjoj liniji, Rusija bi zadržala velike dijelove četiri ukrajinska regiona – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, koje je Putin proglasio dijelom Ruske Federacije 2022. godine, ali Moskva i dalje ne bi imala potpunu kontrolu nad ovim oblastima.

Jedan od izvora je rekao da bi produženje rata moglo da izazove tenzije u Rusiji, kada se vojnici vrate kućama i ne budu zadovoljni svojim statusom i visinom primanja. Dodali su da bi novi napori Rusije na bojnom polju doveli do nove mobilizacije, koju Putin želi da izbjegne.

Tvrde da je malo vjerovatno da će do pregovora doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako ruski politički vrh ne zaobiđe ukrajinskog lidera i pregovore otvori direktno s Vašingtonom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.