Mladen Mikijelj

Putin predložio Mišustina za premijera Rusije

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je Državnoj dumi kandidaturu Mihaila Mišustina za mesto premijera, napisao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin Telegramu.

Kandidatura premijera će se razmatrati na današnjem plenarnom sastanku Državne dume, napisao je Volodin, dodavši da će poslanici „danas u ime svojih birača donijeti odgovornu odluku“.

„Po prvi put u istoriji moderne Rusije, Državna duma će učestvovati u formiranju sastava Vlade – odobriće predsjednika vlade, njegove zamjenike i savezne ministre. Počinje nova etapa zajedničkog rada zakonodavne i izvršne vlasti. Ako su se ranije problemi često objašnjavali nedovršenim poslovima vlade ili nekog od ministara, sada će za rezultate odgovarati i vlada i poslanici Državne Dume“, pojasnio je Volodin.

Sve ovo postalo je moguće nakon amandmanima na Ustav Ruske Federacije 2020. godine kojim su poslanici Državne dume dobili nova ovlašćenja.

Naime, nakon inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina, kabinet ministara pod rukovodstvom Mihaila Mišustina podnio je ostavku novom šefu države, budući da je takva procedura predviđena zakonom.

Zakon nalaže da šefa vlade imenuje predsjednik nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma. Novi premijer, najkasnije nedelju dana od imenovanja, podnosi predsjedniku predloge o strukturi saveznih organa izvršne vlasti.

U roku od 14 dana, predsjednik vlade podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature zamjenike premijera i saveznih ministara – osim šefova bezbjednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura.

Donji dom parlamenta onda ima nedelju dana da donese odluku o kandidatima koje je predložio šef vlade, a osobe koje on odobri na funkciju imenuje predsjednik Rusije.

Rukovodioce Ministarstva odbrane, FSB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje sam predsjednik nakon konsultacija sa Savetom Federacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.