Putin: Moramo ići do kraja, strateški poraz značio bi kraj Ruske Federacije

0

Neprijatelj radi na snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja, što može zahtijevati promjenu naše nuklearne doktrine, poručio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u Hanoju.

„Sada razmišljamo o tome šta bi moglo da se promijeni u našoj nuklearnoj doktrini. U svakom slučaju znamo da potencijalni neprijatelj radi na tome, na novim elementima koji se odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je Putin novinarima u Hanoju, odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima je Moskva spremna da promeni svoju nuklearnu doktrinu.

Putin je posebno istakao da se „na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage“.

„I znamo da u stručnim krugovima na Zapadu postoji ideja da se takvo oružje može upotrijebiti, i to ne mora biti strašno. Može biti strašno, a možda i ne, ali na to moramo obratiti pažnju. I obraćamo pažnju“, naglasio je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, upravo je to ono što je povezano sa izjavama o mogućnosti promjene ruske nuklearne doktrine.

Strateške nuklearne snage Ruske Federacije su uvijek u stanju pune borbene gotovosti, tako da nas ono što sada rade zapadne zemlje malo brine, ali mi to, naravno, pažljivo pratimo„, rekao je Putin u razgovoru sa novinarima.

Putin je ukazao da je reakcija Zapada na njegove mirovne inicijative očekivana, ali će ih razumni političari uzeti u obzir, ako žele da okončaju sukob u centru Evrope.

„Što se tiče reakcije naših takozvanih partnera, rekli ste da je nisam očekivao. Baš suprotno, očekivao sam upravo takvu reakciju u prvoj fazi. Šta će biti kasnije, vrijeme će pokazati. Sve će zavisiti od situacije na terenu. Mislim da će neki razumni političari ipak razmišljati o tome da li su predlozi koje sam dao realni, objektivni i u skladu sa interesima ugovornih strana i cijele Evrope, između ostalog, da li oni zaista žele da okončaju sukob u centru Evrope“, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Hanoju.

Prema njegovom mišljenju, nihilizam u pogledu mirovnih predloga Moskve neće trajati vječno.

„Ruski uslovi za rješenje u Ukrajini mijenjaće se u zavisnosti od situacije na liniji kontakta“, istakao je ruski predsjednik.

Takođe, Putin je naglasio da Rusija razmišlja o mogućim promjenama svoje nuklearne doktrine.

Putin je još jednom naglasio da Rusija nikada nije odbila pregovore sa Ukrajinom i da je spremna da nastavi dijalog na osnovu sporazuma u ​​Minsku i Istanbulu.

„Ako je uslov Kijeva za pregovore povlačenje ruskih snaga – to se nikada neće desiti“, objasnio je on.

Neće dozvoliti kraj hiljadugodišnje istorije

Putin je nazvao pogrešnim obrazloženje koje se čuje na Zapadu, prema kojem Rusiji treba da se nanese strateški vojni poraz.

Za Rusiju će strateški poraz značiti kraj njene državnosti, rekao je Putin.

„Oni (prim. aut. zapadni političari) kažu da žele da nanesu strateški poraz na bojnom polju. Šta to znači za Rusiju? Za Rusiju to znači kraj njene državnosti, kraj hiljadugodišnje istorije ruske države“, rekao je on i istakao:

„Onda se postavlja pitanje, zašto da se plašimo, zar nije bolje ići do kraja?“.

On je objasnio i da se ruska vojska priprema „za sve moguće scenarije u Ukrajini“, ali i da Rusija ni od koga ne traži pomoć u sprovođenju SVO.

Seul nema čega da se plaši ako ne planira da napadne Pjongjang

Novi sporazum o saradnji između Rusije i DNRK ne predstavlja razlog za bezbjednosnu zabrinutost Južne Koreje, objasnio je ruski predsjednik.

„Republika Koreja nema šta da brine, jer naša pomoć u vojnoj sferi u skladu sa ugovorom koji smo potpisali nastaje samo ako se izvrši agresija na jednu od potpisnica dokumenta“, rekao je ruski lider.

On je napomenuo da Južna Koreja ne planira agresiju na DNRK.

„To znači da se ne treba plašiti naše saradnje u ovoj oblasti“, zaključio je Putin.

Jedno od pitanja novinara odnosilo se na njegov prethodni predlog slanja projektila protivnicima Zapada, kao odgovor na to da SAD i njihovi saveznici daju zeleno svijetlo ukrajinskim udarima duboko u Rusiji.

Pošto Zapad tvrdi da ima pravo nekažnjeno da naoružava Ukrajinu, Moskva zadržava isto pravo i mogla bi, između ostalog, poslati i precizno oružje dugog dometa u Pjongjang, rekao je predsednik.

„Ne isključujemo isporuku oružja drugim zemljama, uključujući Demokratsku Narodnu Republiku Koreju“, rekao je Putin.

On je naveo da je nemoguće je revidirati sankcije Sjevernoj Koreji u uobičajenom formatu, „ali treba da radimo na tome“.

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.